Herdenkingsjaar opent met vergeten slag in Zeeland

30/08
2019
Met het luiden van de belboei opende koning Willem-Alexander vandaag in Terneuzen de herdenkingen rond 75 jaar vrijheid. Dat deed hij op de tot Vrijheidsboulevard omgedoopte Scheldeboulevard.

Koning Willem-Alexander luidt de belboei.

Even eerder werden er vuurschalen ontstoken en arriveerden veteranen per landingsboot bij de Vrijheidsboulevard. Zij kregen een ereplaats op het podium. Op de Westerschelde passeerden Zr. Ms. Evertsen en diverse buitenlandse marineschepen, waaronder HMCS St. John’s. Zij brachten met schoten een saluut aan koning en oud-strijders. Vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht maakten een fly-past.

Voor onze vrijheid is gevochten

Minister Ank Bijleveld-Schouten benadrukte in het Vrijheidshuis, normaliter bioscoop Cinecity, dat herdenken nog altijd belangrijk is. "Want zo beseffen wij eens te meer dat voor onze vrijheid is gevochten. Dat onze vrijheid van vandaag rust op de schouders van dappere mannen en vrouwen. Op de schouders van negentigers en een enkele honderd-plusser. Toen nog twintigers, of nog net tieners." Ze stelde dat er ook vandaag nog wordt gevochten voor vrijheid. "Onze militairen trainen en oefenen zodat wij veilig blijven. En in vele landen ter wereld lopen mannen en vrouwen rond in uniform met de Nederlandse vlag erop, omdat zij zich willen inzetten voor de vrijheid van anderen."

Aansluitend interviewde Bijleveld veteranen Hans Droppert (loods en reserveofficier bij de marine) en landmachtmajoor Eddy Jacques over vrijheid, missies en het zich inzetten voor een ander.

De verhalen van vroeger blijven boeien.

De strijd achter ons gelaten

's Middags sprak Bijleveld in het Scheldetheater. Daar zei zij dankbaar te zijn voor de bevrijding en blij te zijn dat Nederland al zo lang zulke vrienden heeft. "We hebben de strijd achter ons kunnen laten en gaan samen door. We zijn 4 keer in oorlog geweest met de Britten en 150 jaar na onze laatste oorlog met hen kwamen zij ons bevrijden. We werken nauw samen met Duitse militairen in Afghanistan en Mali, en dichterbij huis in een gemixt tankbataljon. We oefenen gezamenlijk en schaffen gezamenlijk een communicatiesysteem aan."

Ze zei ontzettend trots te zijn op de Nederlandse militairen. "Want wat de geallieerden voor ons betekenden, betekenen onze militairen vandaag de dag in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan. Het is ook niet voor niets dat ik al een flink aantal onderscheidingen heb mogen uitreiken aan onze mensen. Als je dan hun persoonlijke verhalen leest, kan je alleen maar trots zijn.

Containers en artiesten

Op de Vrijheidsboulevard herleefde de Slag om de Schelde in een lint van zeecontainers waarin de belangrijkste militaire gebeurtenissen centraal stonden. In 3 containers van Defensie vertelden veteranen over hun belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Zij diendenbij de Prinses Irenebrigade, de Stoottroepen, het Korps Commandotroepen en de luchtmacht.

Op het Vrijheidsplein traden tot 20.00 uur artiesten op als Maan, Roel van Velzen en de Norwegian Naval Forces Band.

Datum: vrijdag 30 augustus 2019, 13:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Irak, Mali, Terneuzen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry