Weekoverzicht Defensieoperaties

28/08
2019
De Nederlandse Boxer-pantserwielvoertuigen in Litouwen mogen weer rijden. Die gingen vorige week aan de kant. Bij een inspectie in Nederland kwamen namelijk problemen met het vergrendelingsmechanisme van de luiken aan het licht. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot en met 27 augustus.

 

Fabrikant Rhein Metal stuurde direct technici naar het missiegebied. Ter plekke kregen zij assistentie van de onderhoudsgroep. Er waren enkele reparaties nodig. Bij het reguliere onderhoud zal er voortaan extra aandacht zijn voor de luikveiligheid.

Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) namen deel aan de Baltic Way Run. De estafetteloop herdacht de 600 kilometer lange keten gevormd door 2 miljoen mensen in 1989. Die liep van Talinn via Riga naar Vilnius. Het leidde onder meer tot herstel van de onafhankelijkheid van de 3 Baltische staten.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Zr. Ms. Van Speijk met de nieuwe mast tijdens EU-antipiraterijmissie Atalanta, oktober 2014. Op de voorgrond 2 RHIB-motorboten en een klein speedbootje.

Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk vertrok richting Amerikaanse oostkust. Het schip neemt daar deel aan de Standing NATO Maritime Group 1. Dit is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Mali

Bij aanval op een konvooi in Mali met Nederlands materieel kwamen 4 Malinese militairen en 2 chauffeurs van een een vervoersbedrijf om. Het materieel, gebruikt voor de Minusma-missie, was onderweg van Gao naar Dakar.

Militaire zoekspecialisten met een detector.

Tientallen militairen van de landmacht assisteerden op de Brunsummerheide  voor een ordelijke schouw in de strafzaak Nicky Verstappen.

Afghanistan

Commandant SOCOM (Special Operations Command) generaal-majoor Theo ten Haaf was in Afghanistan. In Mazar-e-Sharif bezocht hij het Special Operations Advisory Team en in Kabul sprak hij met collega’s op het internationale hoofdkwartier van Resolute Support.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse trainers in Irak ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen ook Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. 3 beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 13 september de deelname aan Unmiss. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 38 explosieven en vernietigde 5 stuks op zee. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel. 20 militairen leverden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt nog een paar maanden. De compagnie in de West zocht op verzoek van de autoriteiten naar verborgen ruimten in de SDKK-gevangenis op Curaçao. Een gespecialiseerd zoekteam ondersteunde de politie bij het doorzoeken van woonpercelen in de omgeving van Haarlem.

Datum: woensdag 28 augustus 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Brunssum, Dakar, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Polen, Qatar, Schinnen, Senegal, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry