Passagiers mogen stewardessen niet meer filmen

28/08
2019
Luchtvaartmaatschappij Transavia verbiedt reizigers om het cabinepersoneel op beeld vast te leggen. Dat las ik in de Telegraaf (dank, tipgevers). “We weten niet wat er met deze beelden gebeurt”, aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tegenover de krant. Men komt op voor de privacy van de werknemers, zo te lezen. Ook andere maatschappijen blijken hier regels over te hebben – al lees ik nooit het KLM magazine dus ik had geen idee dat het daar ook niet mocht. Maar het geeft natuurlijk wel de vraag, kan Transavia zo met een beroep op de AVG verbieden dat passagiers foto’s maken?

Het makkelijke antwoord is natuurlijk: ja dat kan, al is de grondslag voor het verbod dan niet de AVG zelf maar de algemene voorwaarden van de maatschappij. Hun huisregels, anders gezegd. Een bedrijf kan binnen haar terreinen of gebouwen huisregels stellen, en daar heb je je dan aan te houden. Alleen winkelen met mandje, geen sportschoenen, niet fotograferen. Heel bijzonder is dat niet.

Algemene voorwaarden moeten redelijk zijn (niet onredelijk bezwarend, heet dat in de wet). Dat betekent bij dit soort verboden grofweg dat ze een redelijk doel moeten dienen. Dat doel zou is dan hier indirect weer wél de AVG: als werkgever moet Transavia zorgen voor de privacy van hun personeel. Die mensen zijn aan het werk, en kunnen zich niet onttrekken aan het fotograferen of filmen door de passagiers. Foto’s kunnen ongewenste gevolgen hebben, en Transavia moet dat tot een minimum zien te beperken. Een verbod is dan geen gek idee. Ik zou het zelf een publicatieverbod hebben genoemd, want dat ik een foto maak en met mijn moeder deel (“Kijk, daar gaan we”) zou geen probleem moeten zijn. Die foto met naam en toenaam op Instagram is een heel ander verhaal. Maar dat terzijde.

Een complicatie is wel dat voorwaarden op zijn minst gemeld moeten zijn bij het sluiten van de vervoersovereenkomst. Pas in het vliegtuig melden dat het niet mag, is natuurlijk veel te laat. Ik hoop dus voor Transavia dat ze het ook netjes opgeschreven hebben in de boekingsvoorwaarden.

Arnoud

Het bericht Passagiers mogen stewardessen niet meer filmen verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 28 augustus 2019, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry