Van 30 plus naar 20 plus

26/08
2019
Eerst is het nog erg warm, met op grote schaal tropische maximumtemperaturen dus minstens 30,0 graden. Woensdag gaat het veranderen. Donderdag zitten we in veel minder warme lucht. De overgang naar de ver- en afkoeling gaat gepaard met onweersbuien. Deze worden voor woensdagavond en de nacht naar donderdag verwacht.

Op de weerkaart zien we eerst nog een hogedrukgebied met de kern bij de Baltische staten. Ook bij de Azoren ligt een hogedrukgebied. Met zwakke oostelijke wind wordt bij ons zeer warme lucht aangevoerd. Een buienstoring is de komende 24 uur nog niet in zicht. Die lijkt voor woensdagavond wel op het programma te staan. Vanuit het westen komt er veel minder warme lucht opzetten, dit is koelere oceaanlucht. En het oceaanfront gaat met mogelijk stevige regenval en onweer gepaard. Vanaf woensdag is de wind dan weer zoals gemiddeld en vertrouwd in Nederland: zuidwestelijk waarmee relatief koele lucht wordt aangevoerd waarin het nog wel 20 tot 25 graden wordt.

Warmere nachten
Maar dat is nabije toekomstmuziek. Eerst speelt de hitte nog een rol. Ook de nachten gaan warmer verlopen. In de nacht naar maandag koelde het nog aardig af, in het Limburgse Ell werd het 10,1 graden en in het Overijsselse Heino werd het 10,2 graden (maar op het meetpunt van het KNMI te Vlissingen, dat bijna met 'zijn benen in het warme water' ligt, werd het 18,3 graden). Dit had te maken met het heldere, rustige, heldere weer boven droge (zand)grond. De nachtelijke uitstraling was op deze lokaties optimaal. De komende paar nachten verlopen echter warmer. De minimumtemperatuur in de nacht naar dinsdag komt naar verwachting uit op 16 tot 20 graden, maar in de stedelijke gebieden zal het vermoedelijk niet onder de 20 graden afkoelen op 1,5 meter. Waarschijnlijk verloopt de nacht naar woensdag nog net een fractie warmer.

Hoogzomers
Dinsdag lijkt nog een zeer warme en overwegend zonnige dag te worden. De temperatuur stijgt in de middag tot tussen 29 graden op de Wadden en 34 graden in het zuidoosten en oosten van het land. De wind is zwak tot matig, 2 of 3 Beaufort, uit oost of zuidoost. Aan zee kan in de (na)middag wederom een licht verkoelend zeebriesje opsteken.

Omslag nabij
Woensdag wordt het van west naar oost zo'n 25 tot 33 graden. Eerst kan het nog (vrij) zonnig zijn. Misschien valt wel al een lokale regenbui. Op veel plaatsen echter is het overdag nog droog. Grootschalige buien met onweer kunnen in de avond en gedurende de nacht naar donderdag passeren. Op een zogeheten convergentielijn. Een buienlijn met windsprong. Her en der, dus niet overal, kan veel water vallen. Er zijn berekeningen met extremen tot rond 40 millimeter. Dus lokaal 40 liter water per vierkante meter. Achter de buien aan wordt een (veel) minder actief koufront verwacht. Achter dit front bevindt zich de veel minder warme oceaanlucht.

Af- en verkoeling
Donderdag en vrijdag is het dan met zo'n 20 tot 24 graden maximaal een stuk koeler dan de voorgaande dagen. De wind is zuidwestelijk en matig tot aan zee vrij krachtig, rond 5 Beaufort. Donderdag zijn eerst nog buien mogelijk, later klaart het van boven zee op. Vrijdag en ook zaterdag zouden wel eens droog kunnen verlopen met zonnige perioden. De langere termijn lijkt vrij wisselvallig weer te brengen met en door een westelijke stroming, een westcirculatie. De kans op stabiel, hoogzomerweer in de eerste septemberweek is dan ook klein te noemen.

Verschil in temperatuur op 1500 meter
De operationele run, de hoofdberekening van het ECMWF, gaat voor ronduit fris weer met koudere bovenluchten. Als je kijkt naar het niveau rond 1500 meter hoogte gaat dat enorm schelen ten opzichte van dit moment, met op die hoogte nu temperaturen boven 15 graden. Maar dat wordt volgende week ergens tussen 1 en 8 graden, volgens de meeste berekeningen in de pluim. Maar er zijn ook nog wel een paar mogelijkheden voor (wat) warmer en bestendiger weer. Zoals altijd is het afwachten geblazen maar weer met het weer ;-)

Datum: maandag 26 augustus 2019, 11:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry