Weekoverzicht Defensieoperaties

21/08
2019
Militaire zoekspecialisten ondersteunden de politie bij het uitkammen van 3 winkelpanden en 3 woningen in de omgeving van Rotterdam. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 20 augustus.

De militairen waren op zoek naar verborgen ruimten met mogelijk spullen en geld. Dat gebeurde vanwege een onderzoek naar heling en witwassen.

Genist aan het werk tijdens oefening in Litouwen.

Litouwen

Nederlandse genisten van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen oefenden in Gaiziunai. Met explosieven sloegen zij een krater. Daarbij lag de focus op de technische aspecten.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

Het redeployment team in Mali is gereed met het inpakken en opruimen van het missiematerieel. Een groot gedeelte van het materieel is op transport gezet naar Nederland en het overgebleven materieel, dat klaarstaat zal de komende maanden getransporteerd worden naar Nederland. Het redeployment team is inmiddels vertrokken naar Nederland.

Komende week reizen 2 militairen naar Mali om het achtergebleven materieel op transport te zetten. Nederland beëindigde 1 mei de deelname aan Minusma.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Nederlandse trainers in Irak ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen ook Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC. Beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 1 september de deelname aan Unmiss. Nederlandse militairen hebben de afgelopen periode voor het Global Peace Operations Initiative Nigerese collega’s opgeleid. Afgelopen week is het team teruggekeerd in Nederland. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door training en instructie. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 44 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel. Nederlandse militairen ondersteunden het transport via het spoor van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim. 20 militairen leverden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt nog een paar maanden.

Datum: woensdag 21 augustus 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Brunssum, Duitsland, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Mannheim, Polen, Qatar, Rotterdam, Schinnen, Soedan, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry