Indiase moesson lastig te verwachten

15/08
India bevindt zich middenin de moessontijd. Het is een bijzondere periode, waar men zowel naar snakt als ook de lasten van ervaart. De regen is bitterhard nodig voor de landbouw en het drinkwater, maar de excessieve slagregens kunnen ook teveel en te grote overstromingen bewerkstelligen. Verwachtingen zijn daarbij belangrijk, maar lastig te maken.

De moesson begint elk jaar in het zuidwesten, Kerala, en bereikt in een kleine twee maanden ook het noordoosten. De moesson duurt 100 tot 120 dagen, van begin juni tot midden september. Het begint meestal met enorm zware regenval. In de loop van de periode vermindert de intensiteit van de moesson. In de zuidwestelijke hoek van Kerala duurt de moesson zo’n vijf maanden.

Er valt op de meeste plaatsen zo’n 1000 tot 2000 millimeter, dat is beduidend meer dan er in Nederland gemiddeld in een jaar naar beneden komt (ongeveer 800 millimeter). Kerala werd vorig jaar getroffen door één van de heftigste overstromingen van de afgelopen eeuw. 450 mensen kwamen om. De staat is nog aan het herstellen van alle schade aan publieke instellingen en infrastructuur.

Verwachten van de regentijd
Al van oudsher probeert men grip te krijgen op het begin, de sterkte en de eindtijd van de moesson. Immers, als je meer zicht heb op het fenomeen, kun je er beter op inspelen en er op voorbereid zijn. Veel aspecten van hoe de moesson tot stand komt zijn inmiddels bekend, maar er zijn zoveel variabelen dat het goed verwachten ervan uitermate ingewikkeld blijft.

De moessonperiode komt mede tot stand door het verschil in opwarming tussen land en water. Het hete land in de zomer leidt tot een lagedrukgebied en daardoor komen er gemakkelijk aanlandige winden tot stand. Daarnaast arriveert de InterTropische Convergentie Zone naar India. Dit is een band met regen- en onweersbuien die rondom de evenaar heen en weer schommelt afhankelijk van de zoninstraling. In de zomer schuift die ITCZ maar naar het noorden en komt bij India uit. Daarnaast speelt ook een hogedrukgebied ten oosten van Madagascar een rol en algehele bewegingen van de straalstroom (die wordt vrij plots noordwaarts geduwd door een hogedrukgebied in de hogere luchtlagen boven de Himalaya). Het is dus een flink pallet aan oorzaken dat de intensiteit en ook de precieze startdatum van de moesson bepaalt.

Zo schijnen er ook verbanden te zijn tussen de sterkte van de El-Niño en de intensiteit van de moesson. De huidige zwakke El Niño lijkt een wat minder dan normale hoeveelheid regen te brengen. Dat was ook hetgeen de Indiase meteorologische dienst in het voorjaar verwachte van de moesson. Dat dit tot twee weken geleden klopte, zie je in afbeelding 5. De moessonregens waren lange tijd 20 tot 35 procent onder normaal. Het baarde de mensen zorgen.

Huidige situatie
Maar inmiddels is het twee weken juist heel heftig aan het regenen in de zuidelijke delen van India. Extreem zware regenval, leidend tot overstromingen, vloedgolven, grote schade aan gewassen en heel veel evacuaties. Soms worden hele huizen in zeer korte tijd bedolven onder modder en waterstromen. Tot en met gisteren zijn er in ieder geval al 244 doden te betreuren. Vele tienduizenden hebben moeten vluchten voor de regens. In 4 staten (Kerala, Karnataka, Maharashtra en Gujarat) hebben inmiddels meer dan 1,2 miljoen mensen hun huizen moeten verlaten. Zij vertoeven nu deels in opvangkampen. Ook vandaag en morgen blijft het nog bovenmatig nat in deze streken.

Maar ook in die extreem getroffen regio’s wachtte men op regen. Veel waterreservoirs stonden lager dan normaal, het afgelopen half jaar was uitermate droog in veel regio’s. De moesson viel tegen. Een aantal oogsten zijn inmiddels al mislukt en vee overleden door gebrek aan water en drinkwater. De moesson bracht, tot twee weken geleden, nog niet genoeg verlichting.

Verwachtingen door IMD en PIK
Het ‘India Meteorological Department’, kortweg IMD, maakt verwachtingen voor de Indiase moesson. Zij verwachtten in het voorjaar een minder heftig seizoen dan gemiddeld (4 procent minder heftig). De IMD maakt zowel seizoensverwachtingen als ook wekelijkse en dagelijkse updates. Zo hadden zij de vele regen van de afgelopen weken goed in hun verwachtingen staan.

Er zijn meerdere organisaties die verwachtingen maken voor de Indiase moesson. Ook vanuit de Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK). Zij kijken vooral naar belangrijke wetenschappelijke vragen gelinkt aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Ze werken veel samen met andere organisaties en maken dus onder andere een moessonverwachting voor India. In hun nieuwste bericht worden uitspraken gedaan over het verwachte terugtrekken van de zomermoesson uit de centrale delen van India. naar aanleiding van hun berekeningen schatten zij in dat de moesson zich rond 19 oktober (plus of min 5 dagen) terug zal trekken uit die regio. Aldus, tussen 14 en 24 oktober.

Meer lezen en de huidige verwachtingen bekijken: kijk op de pagina’s van de Indian Meteorological Department of de website van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Bronnen: MeteoGroup, www.imd.gov.in, TheGuardian.com, www.pik-potsdam.de, thehindubusinessline.com.

Datum: donderdag 15 augustus 2019, 13:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Huizen, India, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry