Weekoverzicht Defensieoperaties

14/08
2019
Een beveiligingsteam mariniers beëindigde in de Somalische havenstad Berbera zijn missie op koopvaardijschip FWN Bonafide. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 augustus.

Archieffoto (oktober 2016) van VPD-leden die aan boord schietoefeningen en contact drills houden.

Het was voor het eerst dat een schip beschermd door een vessel protection detachment (VPD), Somalië als eindbestemming had. De missie verliep succesvol, maar duurde langer dan voorzien omdat het lossen veel tijd kostte. De Bonafide lag maar liefst 16 dagen in de haven.

Een marinier moest door omstandigheden tussentijds terug naar Nederland. Dat lukte dankzij goede internationale samenwerking en interventie van deelnemers aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta en EUCAP Somalië.

Rederijen kunnen een VPD aanvragen om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Sinds maart 2011 zijn 276 VPD’s ingezet.

Nederlandse landmachtmilitairen oefenen in Litouwen optreden in verstedelijkt gebied en gevechtshandelingen.

Litouwen

Nederlandse landmachtmilitairen in Litouwen oefenden in Pabrade. Zij trainden onder meer verplaatsingen in het veld, optreden in verstedelijkt gebied en gevechtshandelingen. De mortiergroep schoot met scherp tijdens een zogenoemde live fire exercise.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland

Het redeployment team in Mali is bezig met het inpakken en opruimen van het missiematerieel. Nederland beëindigde 1 mei de deelname aan Minusma. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Nederlandse trainers in Irak ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 1 september de deelname aan Unmiss. Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative Nigerese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door training en instructie. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 49 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel. Nederlandse militairen ondersteunden het transport via het spoor van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim. 20 militairen leveren de komende maanden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex (NIC) in Brunssum.

Datum: woensdag 14 augustus 2019, 11:18
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Brunssum, Duitsland, Groningen, Irak, Kabul, Limburg, Litouwen, Mali, Mannheim, Polen, Qatar, Schinnen, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry