Rennen naar het reisbureau?

09/08
2019
Iedereen heeft de weersverwachtingen al wel zo’n beetje gezien. Zo links en rechts wordt er nonchalant geïnformeerd of de zomer al voorbij is. Mensen worden enigszins nerveus nu de temperaturen volgende week bescheiden uitpakken. Er zal binnenkort wel weer een krantenkop komen: ‘run op zonvakanties door wisselvallig weer.’ Het zijn berichten die nagenoeg elk jaar opduiken. Het is mooie reclame voor reisbureaus. Maar hoe wisselvallig wordt het de komende tijd in Nederland?

Komkommer
Het is grappig hoe nieuwsberichten vaak een terugkerend karakter hebben. Dat geldt voor het ‘vluchten’ van vakantiegangers naar zonniger oorden, maar ook voor het ‘komkommerdier’. In de zomer is er meestal wel een ontsnapte exoot of een gespotte lynx of een ander wezen dat ergens gezien wordt en met vage foto verschijnt. De afgelopen jaren was er altijd wel zo’n dier in het zomernieuws, ditmaal heb ik ‘m gemist. Blijkbaar. Wel heb ik de ‘last minute vakanties populair’-berichten gezien. Deze stonden vooral rond 9 en 10 juli in de kranten. Bijvoorbeeld in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Na een hoogzomerse periode kwam de klad in het weer en waren de temperaturen aan de bescheiden kant. Ineens moest blijkbaar iedereen geattendeerd worden op de mogelijkheden van een last-minute naar de zon. Terwijl het amper twee weken later dus hoogzomers en loeiheet zou worden.

Enfin, de krantenartikelen met ‘run op zonvakanties’ zijn een traditie. Een greep om in de stemming te komen. Bijvoorbeeld van eind juni 2007, 9 juni 2012, 16 juni 2012 en 29 juli 2015. Opvallend is dat augustus nog niet in dit rijtje voorkomt. Misschien is de zomer al te ver gevorderd, is iedereen al weg of richt men de blik alweer langzaam op andere zaken. Hoe het ook zij, wisselvallig is het de komende tijd zeker in Nederland. Maar daar kunnen we wel tegen, toch?

Hoe wisselvallig?
Vandaag is het zomers warm met diverse regen- en onweersbuien. Morgen volgt met nog een paar buien, maar bovenal veel wind. Het gaat aan zee lange tijd stormachtig waaien en ook boven land staat er een groot deel van de zaterdag een 5 of 6 Beaufort. Op zondag wordt het allemaal wat rustiger. In de week die volgt staan er geregeld buien op het programma en wordt het lastig om boven de 21 graden uit te komen. We gaan dus naar middagtemperaturen die vrij bescheiden zijn en naar een oer-Hollands (licht) wisselvallig weerbeeld.

Aanjager van dat nieuwe weertype is de straalstroom. Die band met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte is lange tijd (deels) afwezig geweest of lag in een enorme bocht over/vlak voor ons land. Maar de komende twee weken lijkt de straalstroom een grotere rol te spelen. Je moet het je voorstellen als een transportband. Daar waar de straalstroom west-oost over een zone loopt, worden aan de onderzijde allerlei neerslagzones meegezogen (op de band gezet). Hoe straffer west-oost deze zich manifesteert, des te makkelijker wordt het wisselvallig. Dit weekeinde ligt er eerst nog een kromming, een meandering, in de straalstroom, daarna wordt die stroming rechter, met slechts lichte golvingen. Het zal dan ook gemakkelijk tot buien of perioden met regen kunnen komen.

Door de atmosferische omstandigheden krijgen we voorlopig dan ook aanlandige winden. Veelal zullen het zuidwestelijke winden zijn, soms even draaiend naar noordwest, maar mogelijk ook af en toe even naar het zuiden. Zodra de wind even zuid wordt, kan de middagtemperatuur wat oplopen, maar over het algemeen is het voor wat betreft warmte erg gematigd. Bovendien zal de temperatuurverdeling over het land vrij vlak zijn. Aan zee, met het warme zeewater, wordt het 20 of 21 graden. In het binnenland, met een relatief koel zuidwestelijk briesje wordt het 21 of 22 graden.

Buienverdeling
Die hoge zeewatertemperatuur heeft nog een gevolg. Namelijk dat de buien gemakkelijk boven zee of op de kust ontstaan. Bij een onstabiele luchtopbouw kan het boven het water vrij gemakkelijk tot buien komen, terwijl het binnenland dan vaak een groot deel van het etmaal daarvoor te kil is. Een week geleden zagen we al dat het zomerseizoen dermate gevorderd is dat de opgewarmde wateren tot waterhozen kunnen leiden. Nu zie je dat de wateren ook de komende tijd gemakkelijk in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer buiigheid kunnen opwekken.

Dat zie je ook terug in de pluimgrafieken voor de neerslag. In bijgevoegde afbeelding tonen we de neerslagkansen voor de komende twee weken voor Den Helder en voor Enschede. De kans op neerslag is in het noordwesten duidelijk hoger dan in het oosten. En dat terwijl juist Drenthe, Twente en grote delen van de Achterhoek de regen nog heel goed kunnen gebruiken.

Kortom
Ja, wisselvallig wordt het. Maar fraaie dagen en dagdelen zijn er zeker tussen te vinden. En de vraag is of we de komende week nog wat advertenties en artikelen zien waarmee we naar warme en zonnige vakantieoorden worden gelokt.

Bronnen: MeteoGroup, diverse kranten.

Datum: vrijdag 9 augustus 2019, 11:28
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Den Helder, Drenthe, Enschede, Leiden, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry