Eerst een buiensoep, dan een bak wind

08/08
2019
We hebben al een paar dagen redelijk rustig en licht wisselvallig zomerweer, een paar uitzonderingen daargelaten. De komende dagen zit er weer behoorlijk wat actie in de kaarten. Morgen, vrijdag, zal in het teken staan van diverse buien, zaterdag krijgen we vooral een heleboel wind. Hoe die buien zich precies gaan gedragen? Tja...

Misschien hoor je het ons vaker zeggen wanneer er buien in de verwachting staan: het is bijna onmogelijk om van tevoren in detail te vertellen waar en wanneer de buien precies gaan vallen. Een regenfront is nog redelijk rechttoe rechtaan, dan kunnen we meestal wel vertellen rond welke tijd het begint, hoeveel er valt en wanneer het weer droog wordt.

Fronten
Bij buien – en al helemaal die van morgen – is de realiteit weerbarstiger. Zelfs nu, minder dan 24 uur van tevoren, zijn de diverse modellen het nog bepaald niet met elkaar eens. De crux zit hem in twee fronten die morgen over ons land trekken; een warmtefront dat al snel gevolgd wordt door een koufront. Bij een warmtefront hoort vaak wat regen, een koufront heeft vaak een meer buiig karakter. In de regel verplaatst een koufront zich sneller dan een warmtefront. Het kan dus heel goed dat het warmtefront morgen ergens op de dag wordt ingehaald (een occlusiefront ontstaat) waarmee de neerslag ook een wat ander karakter krijgt.

Voedingsbodem
Ondertussen hebben we ook nog te maken met de zogenoemde ‘dagelijkse gang’. Een zuidelijke wind voert morgen wat warmere lucht aan, wat we ook meteen zien aan de temperaturen: op de Wadden kan het vrijdag 24 graden worden, in het zuidoosten kan het 28 graden worden, of mogelijk 29 graden. Die warmte werkt ook als voedingsbodem voor stevige (onweers)buien. We kennen dat van die hete zomerdagen die regelmatig eindigen met een plensbui.

De timing van de doorkomst van de fronten heeft uiteraard ook effect op het stijgen van de temperatuur. Een flink wolkendek met een regenbui zal de opwarming wat doen temperen. In dat geval zal de extra voeding voor buien ook wat afnemen.

Kortom, het zit hem in allerlei kleine details. Hoe laat komt dat front, wat is dat voor front, en hoe warm kan het ondertussen worden? De conclusie: een buiensoep.

Wat we er wel over kunnen zeggen: het westen en zuiden van het land zullen als eerste aan de beurt komen, vanaf de ochtend valt daar de eerste neerslag. Waarschijnlijk eerst in de vorm van (lichte) regen. In de loop van de dag breidt de nattigheid zich verder uit over het land en neemt de intensiteit wat toe en geleidelijk zal het overgaan naar een wat meer open en buiige structuur, waar tussendoor ook wat opklaringen bij voor komen. Qua temperatuur verwachten we zo’n 23 graden in het noordwesten tot zo’n 27 in het zuidoosten en oosten. Daarmee zullen de hevigste buien waarschijnlijk in het oosten vallen. En ja: er zijn uiteraard ook geregeld droge momenten.

Zaterdag: wind
Dan moeten we het toch ook nog even hebben over komende zaterdag. Ook dan komen er nog een paar buitjes voor, maar het is vooral de wind die een hoofdrol speelt. Het begint in de nacht al. Een pittig windveld komt onze kant op, de zuidwestenwind gaat in de loop van de nacht flink aantrekken en langs de westkust worden we zaterdag al wakker met windkracht 7 tot 8. Er kunnen windstoten voorkomen rond 90 kilometer per uur. Verder landinwaarts zien we de wind snel afnemen, maar ook daar komt het tot 5 of 6 Beaufort en windstoten tot zo’n 75 kilometer per uur.

Zonnige storm?!
Een stormachtige dag associeer je al gauw met grauwe grijze luchten. Maar het belooft juist een hele zonnige dag te worden. In het hele land staan ongeveer 10 uren zon op het menu voor zaterdag. Dat zal best een vreemde gewaarwording zijn.

We hebben vrijwel de hele dag te maken met die stevige wind. Later op de dag neemt hij wel iets in kracht af, maar het gaat allemaal maar mondjesmaat, ook in de nacht waait het nog stevig. Voor het écht weer rustiger wordt, is het allang zondag.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 8 augustus 2019, 13:29
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry