‘Rel rond Siri toont arrogantie Big Tech’

08/08
Onlangs onthulde een klokkenluider in The Guardian dat onderaannemers namens Apple meeluisterden met Siri, de virtuele assistent die ook werkt op basis van spraakopdrachten. Dit was niet bekendgemaakt aan gebruikers. Apple ging door het stof en beloofde beterschap, maar volgens onze David Korteweg, te gast in NPO-talkshow Jinek, zijn de problemen daarmee niet opgelost.

Afgelopen week was het Apple dat met Siri in het nieuws kwam, terwijl een soortgelijke rel rond Google nog lag na te sudderen. Iets eerder kwam Amazon om dezelfde reden in het nauw, en rond het misbruik van verkoopgegevens. Facebook moet om de haverklap uitleggen waarom er ethische grenzen zijn overschreden. Deze week werd bekend dat Microsoft mensen inhuurt om mee te luisteren naar Skype-gesprekken van nietsvermoedende gebruikers om hun product te verbeteren.

https://www.bitsoffreedom.nl/wp-content/uploads/2019/08/20190802-david-korteweg-jinek-siri-luistert-mee-13min.mp4

Sorry!Onze beleidsmedewerker David Korteweg werd uitgenodigd om bij Jinek te reageren op de Siri-kwestie. Volgens hem is de aanpak van Apple tekenend voor de houding van het handvol giganten dat het internet momenteel domineert. Ze doen waar ze zin in hebben, negeren het belang van de gebruikers, zeggen sorry als ze betrapt worden, en gaan vervolgens vrolijk door naar het volgende experiment op hun klanten.

Te dominantZe komen ermee weg omdat ze oppermachtig zijn geworden en veel te dominant, en dáár moeten we het vooral over hebben, zegt Korteweg in het praatprogramma. Dat is de kern van het probleem. Zolang er veel aandacht is voor de symptomen en weinig voor het systeem, hebben ze eigenlijk vrij spel.

Het internet gezonder maken? Focus op het systeem, niet op de symptomen

Datum: donderdag 8 augustus 2019, 14:23
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry