CBS: laagste inflatie sinds 1987

06/08
2009
DEN HAAG (EZPress) - De inflatie is in juli 2009 op 0,2 procent uitgekomen. Dat is de laagste inflatie sinds december 1987. In juni was de inflatie nog 1,4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone is gedaald tot -0,6 procent.

In juli zijn de tarieven van gas en elektriciteit aangepast. De gasprijs daalde met 20,0 procent. Dit was de grootste prijsdaling van gas sinds 1987. De prijsontwikkeling van gas verlaagde de inflatie met 1,0 procentpunt. Ook de prijsdalingen van elektriciteit, voedingsmiddelen en telefoon- en internetdiensten hadden een neerwaarts effect op de inflatie.

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 2,8 procent verhoogd. De maximaal toegestane huurverhoging van het overgrote deel van de huurwoningen is 2,5 procent. Voor een klein deel zijn hogere stijgingen mogelijk, waardoor het gemiddelde hoger uitkomt. De huuraanpassing had een opwaarts effect van 0,1 procentpunt op de inflatie.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in juli uit op -0,1 procent. Het is voor het eerst sinds het begin van de HICP in 1997 dat dit cijfer negatief is. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode ligt 0,5 procentpunt boven die van de eurozone.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 6 augustus 2009, 15:18
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry