Minder warm en een paar buien!

30/07
Daar waar de hittegolf in een groot deel van het land al een paar dagen geleden tot een einde was gekomen, duurt hij in het oosten en noordoosten nog immer voort. Vandaag – dinsdag – was echter de laatste dag, want woensdag komt het kwik niet meer boven de daarvoor benodigde 25 graden uit. Een lagedrukgebied krijgt vanuit het westen namelijk steeds meer grip op ons land en we zien vanaf woensdag dan ook een omslag naar minder warm en wisselvalliger weer.

Op maar liefst 8 officiële weerstations werd de hittegolf op deze dinsdag nog een dagje verlengd. In Twente en de Achterhoek heeft de hittegolf met 13 dagen het langst geduurd. De enige plek in het land waar het de afgelopen weken net niet tot een hittegolf is gekomen, is Vlissingen. We spreken van een hittegolf als de maximumtemperatuur gedurende tenminste 5 aaneengesloten dagen 25,0 graden of hoger is en daarvan moet het op zeker 3 dagen minstens 30,0 graden zijn geworden. Om aan de voorwaarde van een hittegolf te voldoen, kwam dit station net een zomerse dag tekort.

Omslag
Vanaf woensdag komt de temperatuur een aantal graden lager uit. Een lagedrukgebied komt voor de Engelse oostkust te liggen en voert de komende dagen naast enkele buien ook minder warme lucht bij ons aan. In de nacht naar woensdag kan al een lokale bui vallen en woensdag overdag volgen er meer. Plaatselijk kunnen ze best even stevig uitpakken, met flink wat regen en een klap onweer, maar er zullen ook plekken zijn waar het wederom droog blijft, met zelfs nog geregeld zonneschijn.

Enkele graden minder
Na een warme periode levert ook de temperatuur wat in. Even geen dertigers en zelfs veertigers (!) meer, maar vrij gemiddelde temperaturen voor deze tijd van het jaar. Aan de kust wordt ‘nog maar’ een graad of 20 en landinwaarts stijgt het kwik lokaal soms nog naar 24 graden. Niks aan de hand dus, maar ten opzichte van een week geleden scheelt dat bijna 20 graden! Best bijzonder.

Meer wind

Opvallend is ook de wind. Met het lagedrukgebied aan de ene kant en de hogere luchtdruk nog ten oosten van ons, komt er weer wat meer wind te staan. Aan de kust kan de zuidwestelijke wind woensdag even aantrekken tot een windkracht 6, ofwel krachtig, en ook in het binnenland steekt een matige wind op. Vooral bij buien kan de wind bovendien soms best wat vlagerig zijn.

Copy paste

Donderdag ligt het lagedrukgebied nog vrijwel op dezelfde plek als op woensdag, namelijk net voor de Engelse oostkust, maar trekt later op de dag wat verder noordwaarts. De meeste buien vallen donderdag dan ook in de noordelijke helft van het land, terwijl het zuiden geleidelijk droog wordt, met daar dan weer geregeld zonneschijn. Qua temperatuur verandert weinig; met een matige tot aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind wordt het wederom 20 tot 24 graden, met de hoogste waarden langs de oostgrens.

Wind naar noordwest
Vrijdag beweegt het lagedrukgebied oostwaarts en komt uiteindelijk boven het noorden van ons land te liggen. De matige wind draait daardoor eerst naar het westen en later naar het noordwesten, waardoor de regen- en onweersbuien ook de rest van het land weer weten te bereiken. In het weekend schuift het lagedrukgebied richting Scandinavië en gaat bij ons de luchtdruk weer iets omhoog. Beide weekenddagen lijken dan ook droog te gaan verlopen.

Datum: dinsdag 30 juli 2019, 15:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry