Weekoverzicht Defensieoperaties

24/07
2019
In Afghanistan roteerden de Nederlandse militairen van het ondersteuningsdetachement, de beveiligingseenheid en medische taakgroep. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 juli.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Litouwen

Ook personeel bij de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen wisselde. Zowel de vertrekkende als nieuwe compagnie behoren tot 17 Pantserinfanteriebataljon Prinses Irene in Oirschot.

Dat internationale samenwerking verbroedert, bewijst de eFP. Het leidde zelf tot een multinationaal eFP-detachement dat meeliep in de Nijmeegse Vierdaagse.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Het huidige detachement wordt binnenkort afgelost.

Vessel protection detachment

Een beveiligingsteam (vessel protection detachment) van het Korps Mariniers beschermde een schip van de firma Forestwave Navigation. Dat meerde aan in Berbera in Somaliland.

Lopende operaties buitenland

Het redeployment team in Mali is nog steeds bezig met inpakken en opruimen van het missiematerieel. Nederland beëindigde deelname aan Minusma per 1 mei. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNDOF, UNTSO en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september. Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative (GPOI) (voorheen het ACOTA-programma) Oegandese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Niger werken Nederlandse trainers.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 47 explosieven De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel. Nederlandse militairen ondersteunen het transport van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim. Defensie ondersteunde de politie bij het Zwarte Cross Festival in de Achterhoek. Dat gebeurde met de onbemande Puma Remotely Piloted Aircraft System.

Datum: woensdag 24 juli 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Duitsland, Irak, Litouwen, Mali, Mannheim, Niger, Noord-Brabant, Oirschot, Polen, Qatar, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry