Weerblog, vanuit de weerkamer

24/07
2019
Gaat het vandaag of morgen gebeuren? Gaat de binnenstromende hitte, in samenspel met de zon, het warmterecord dat al bijna 75 jaar vast staat verslaan? Wordt het stabiele baken verbroken? Vandaag en morgen houden we je hier op de hoogte van de ontwikkelen. Zowel van wat er allemaal buiten gebeurt, als hetgeen we in de weerkamer beleven.

Start blog: 9.40 uur
De temperatuurstijging gaat uitermate snel. Om 9.30 uur was het al op grote schaal 26 tot 28 graden en Maastricht tikte al de 29,6 graden aan. Die zal straks als eerste de tropische waarde passeren. Uiteraard gaat de opwarming nu het snelst, straks vlakt die wat af. In eerste instantie hoeft namelijk maar een luchtlaag van honderd of tweemeter te worden verwarmd, daarna wordt die grens (de inversie) doorbroken en moet een dikkere laag door de zon worden opgewarmd. Bovendien gaan dan ook thermiekbellen opstijgen en daarmee wordt er meer hitte vanuit de onderste delen van de lucht weggevoerd.

Vanaf lunchtijd gaat aan de westkust een windje van zee opsteken. Dat zeewindje spreidt zich vervolgens heel langzaam (gaandeweg de middag) uit over ongeveer de westelijke helft van het land. Het betekent dat in het westen de temperatuur eerst stijgt naar 30 tot 35 graden, maar daarna juist weer wat terugzakt. In de oostelijke helft arriveert dat zeewindje niet voor het avonduur en kan het 36 tot lokaal 39 graden worden. Die 39 zou een landelijk record zijn. Het hangt erom….

Datum: woensdag 24 juli 2019, 11:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry