Tweede hoogzomerpiek, extreme hitte in zicht

20/07
2019
Zoals het er nu naar uitziet, worden woensdag en donderdag de heetste dagen van de komende week. De kans op maximumtemperaturen rond of boven de 35 graden is groot.

In de laatste week van juni hadden we voor de laatste keer zeer warm tot heet zomerweer met uitersten rond 35 à 36 graden in het oosten en zuidoosten. Hupsel scoorde met 36,5 graden de landelijke hoogste maximumtemperatuur. Het ziet er naar uit dat a.s. woensdag en donderdag vergelijkbare maximumtemperaturen kunnen worden opgetekend en misschien zelfs nog een tikje hoger. Bovendien zijn er ditmaal vermoedelijk meer weerstations/regio's die zo extreem heet worden. De nachttemperatuur gaat uiteraard ook de hoogte in. Er komen tropennachten aan met geen lagere minimumtemperatuur dan een graad of 20. En het minimum wordt pas tegen zonopkomst bereikt. De warmste nachten lijken de nacht naar donderdag en de nacht naar vrijdag te worden. Dit alles maakt dat het hitteplan van de overheid/RIVM ongetwijfeld van kracht zal worden, zoals ook in juni gebeurde.

De Biltse hittegolf
De kans is groot, laten we zeggen 80 procent, dat ditmaal wel een 'De Biltse' hittegolf kan worden opgetekend. In juni lukte dit niet. De collega's van het KNMI hanteren hiervoor de definitie dat in een periode van minstens vijf zomerse dagen (achter elkaar) - met 25,0 graden of warmer - er in die periode minstens 3 tropische dagen - met 30,0 graden of hoger - voorkomen. Die minstens drie tropendagen hoeven niet achter elkaar voor te komen.

De huidige verwachting van MeteoGroup/weer.nl laat zien dat het maandag in De Bilt al zomers warm wordt, 26 graden. Op dinsdag stijgt de temperatuur volgens deze verwachting tot rond 31 graden, woensdag wordt het circa 34 graden en donderdag maar liefst een graad of 36! Ook vrijdag kan nog tropisch warm worden. Circa 31 graden in De Bilt. Met andere woorden, vrijdag zou dan ook in De Bilt een hittegolf opgetekend kunnen worden.

Vorig jaar waren er twee hittegolven volgens deze officiële definitie. Van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. In feite was het dus 1 lange hittegolf met 1 onderbreking, op 28 juli 2018 werd het namelijk onder de zomerse 25 graden, het maximum was die dag 24,2 graden.

Hittehoogblokkade
Medio volgende week wordt de zeer warme lucht met gemiddeld zuidoostelijke wind aangevoerd. Het is droge lucht, zodat er weinig of geen wolken voorkomen. Met de felle zonneschijn kan de temperatuur dus ook de pan uitrijzen. Er wordt een krachtig hogedrukgebied verwacht dat tot op grote hoogte is gevuld met warme lucht. De kern van het 'hittehoog' kruipt aan het aardoppervlak op dinsdag via onze omgeving naar het noordoosten en wordt woensdagmiddag bij Polen berekend. In de bovenlucht op 5,5 km ligt de kern van het hogedrukgebied echter vrijwel stil boven het zuidoosten van Frankrijk. Zie de kaarten. Het patroon van dit hogedrukgebied krijgt later in de week de vorm van de Griekse letter Omega en dit duidt op een sterke blokkade, ofwel het hogedrukgebied blokkeert regenfronten en onweersbuien.

Onzekerheden
Toch kunnen aan de grond boven Frankrijk kleine depressies gaan ontstaan, in de zeer warme lucht, zogeheten thermische depressies. Rondom een lagedrukgebied draaien de winden tegen de wijzers van de klok in. De depressies kunnen met zuidelijke stroming naar het noorden trekken en onweersbuien opleveren. Een Mesoschaal Convectief Systeem (MCS) met fel onweer is zelfs niet uitgesloten. Dit is pas op het laatste moment goed te verwachten. Een MCS kan dan het droge hittepatroon bij ons uiteindelijk gaan verstoren. Als de wind naar het westen draait bijvoorbeeld, kan de hitte worden weggezet dan wel worden getemperd. Ook kan zeewind er voor zorgen dat het in het westen (veel) minder warm wordt dan in het oosten waar dan nog steeds middagtemperaturen boven de 30 graden kunnen worden gemeten. Er is een serieuze mogelijkheid dat er boven Nederland een uitloper van een lagedrukgebied komt te liggen (een vore) met wind- en temperatuursverschillen binnen Nederland tot gevolg. Ook in een vore kan een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen.

Kortom, mitsen en maren voor de lange termijn. Hier komen we nog op terug.

Bron: MeteoGroup/weer.nl

Datum: zaterdag 20 juli 2019, 13:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Polen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry