Hitte op komst

18/07
2019
We staan aan het begin van een hoogzomerse periode. Vandaag al wordt het in het oosten en zuidoosten 25 graden, een maximumtemperatuur die we de komende paar dagen op meer plekken gaan bereiken. Daarbij vallen er zaterdag diverse regen- en onweersbuien (lokaal veel regen), waarna het zondag droog is en een tikje minder warm. Vervolgens komt er een zuidelijke stroming op gang en wordt er hete en droge lucht aangevoerd. Maandag kan het in het zuidoosten al 30 graden worden, de dagen daarna zal het op uitgebreide schaal zonnig en heet zijn. Vanaf donderdag komt er een kleine kans op een hitte-onweer, vanaf vrijdag 26 juli nemen de buienkansen én de onzekerheden sterk toe.

Hogedrukgebied
De hitte vanaf maandag heeft te maken met een hogedrukgebied dat zich boven de oostelijke delen van Europa posteert. Die zone is van onder tot boven gevuld met warme lucht en doordat er ook nog een zuidelijke wind komt te waaien zullen de temperaturen fors oplopen. Vooralsnog lijken vooral dinsdag en woensdag erg heet te worden. De maximumtemperaturen kunnen dan best tot 35 of 36 graden reiken. Dat zijn waarden voor het zuidoosten, maar mogelijk ook voor centralere delen van het land. Vanaf zondag krijgen we meer kijk op de te verwachten middagtemperaturen.

Lagedrukzone
In de tweede helft van volgende week zal de kern van het hogedrukgebied deels buiten onze invloedssfeer verdwijnen. Vanaf de Britse eilanden komt een lagedrukzone in beeld en lijkt zich min of meer boven de Benelux en delen van Frankrijk te posteren. Mogelijk wordt het zelfs een langgerekte buienzone die vanaf Zuid-Noorwegen, via de Benelux tot over het zuiden van Frankrijk reikt. Die zone komt vervolgens min of meer ‘klem te liggen tussen twee hogedrukzones aan weerszijden. Oftewel, de buienzone lijkt enkele etmalen boven onze hoofden te blijven hangen. Zie ook afbeelding X.

Klapperende berekeningen
De exacte positie van die lagedrukzone is nu nog heel moeilijk in te schatten en de rekenmodellen laten dat zien. Er is een geklapper in de temperatuurverwachtingen zichtbaar en ook de neerslagsommen zijn voor later volgende week nogal wisselend. Het kan best zijn dat de buienzone boven een deel van het land ligt en het oosten bijvoorbeeld ongemoeid laat. In dat geval kan het in het oosten en noordoosten nog een paar dagen tropisch warm zijn terwijl in het westen de temperaturen een stuk gematigder uitpakken. Maar voor hetzelfde geld schuift de buienzone wel over het hele land en komen we overal in koelere lucht en in de neerslag terecht. Of, het westen zit net buiten de neerslagzone maar het oosten en delen van Duitsland hebben wel buien.

Kortom, de onzekerheid voor later volgende week is groot. Het geklapper in de berekeningen zal nog wel een tijdje voortduren. De atmosfeer gaat uiteindelijk bepalen hoe het uitpakt.

Datum: donderdag 18 juli 2019, 14:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry