Getest op Zwarte Cross: uitschuifbare bank die festival socialer maakt voor rolstoelgebruikers

18/07
LEEUWARDEN (EZPress) - Steeds meer festivals besteden aandacht aan de toegankelijkheid van het evenement voor mindervalide bezoekers, bijvoorbeeld door het neerzetten van een rolstoelpodium. In het Gelderse Lichtenvoorde, waar morgen de Zwarte Cross losbarst, gaan ze dit jaar nog een stap verder. Voor het eerst wordt een uitschuifbare rolstoelbank getest, waarmee de ondernemers van ‘Ongeremd’ mindervalide bezoekers een betere en socialere festivalervaring willen bieden. Het is één van de innovaties die de komende dagen op de Zwarte Cross én Welcome to The Village in Leeuwarden aanwezig zijn namens Innofest, een stichting die festivals inzet als living labs om ondernemers zo de kans te geven hun prototypes te testen.

Samen met vier mede-ontwerpers van de HKU ontwikkelde Yara Roosendaal de uitschuifbare rolstoelbank. Het project begon met de vraag vanuit een expertisecentrum voor zorghulpmiddelen, vertelt Roosendaal. “Zij wilden weten hoe festivals toegankelijker te maken zijn voor rolstoelgebruikers. Navraag bij de doelgroep leerde dat hun grootste frustraties op festivals voortkomen uit het verschil in oog- en spreekhoogte tussen rolstoelgebruikers en niet-rolstoelgebruikers. Zo is het idee van de rolstoelbank ontstaan: een uitschuifbare zitting in het wiel van de rolstoel, die het mogelijk maakt om op gelijke hoogte naast de rolstoelgebruiker te kunnen zitten. En dat kan natuurlijk ook buiten het festivalterrein van enorme waarde zijn.”

‘Hier hebben de meeste niet-rolstoelgebruikers nog nooit over nagedacht’

Tijdens de Zwarte Cross wordt getest hoe de innovatie aanslaat bij het publiek. Een spannend moment voor de ondernemers. “Bij het doorontwikkelen van de rolstoelbank is het cruciaal om de doelgroep zo veel mogelijk te betrekken. De Zwarte Cross is daarom een ideale testplek: zo’n festival zit vol met sociale momenten waarop de rolstoelbank goed tot zijn recht kan komen”, zegt Roosendaal. De innovatiescout van Innofest, Friso Visser, is ook enthousiast. “Het interessante aan deze innovatie is dat het een oplossing is voor een probleem waar de meeste niet-rolstoelgebruikers nog nooit over na hebben gedacht”, geeft Visser aan.

Naast ‘Ongeremd’ zijn er op de Zwarte Cross nog een tweetal innovaties aanwezig. De ondernemers van De Krekerij testen hoe hun insectenhapjes bij bezoekers in de smaak vallen en de mobiele zonnepanelen van Volta Energy moeten een afgelegen plek op het festival van stroom voorzien.

Nieuw leven voor de ANWB-praatpaal op Welcome to The Village

Tegelijkertijd met de Zwarte Cross vindt in Leeuwarden het festival Welcome to The Village plaats. Ook in natuurgebied De Groene Ster zijn verschillende ondernemers namens Innofest aanwezig. Zo hebben de ondernemers van Satys een oude ANWB-praatpaal omgebouwd tot instrument om op laagdrempelige en ludieke wijze feedback van festivalbezoekers op te halen. Bramr test hun bestelsysteem via QR-code waardoor mensen minder lang in de rij hoeven te staan.

In het backstagegebied testen gasten en festivalmedewerkers een nieuwe duurzame beker van de Pacombi Group, terwijl de ondernemers van Calix testen hoe hun bekerhouder voor herbruikbare hardcups de bezoekers bevalt. Finner test een digitale token waarmee informatie sneller en efficiënter gedeeld kan worden. En de bedenkers van Givt onderzoeken een nieuw verdienmodel voor hun doneerapp: bezoekers kunnen tegen betaling hun telefoon opladen en zo de goede doelen van het festival ondersteunen.

//Einde bericht

Bron: Innofest

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 18 juli 2019, 10:34
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden, Noord-Brabant, Roosendaal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry