Weekoverzicht Defensieoperaties

17/07
2019
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een explosief weggehaald van de Haarlemse Botermarkt en elders veilig laten ontploffen. Een overzicht van Defensieoperaties van 10 tot en met 16 juli.

Archieffoto (december 2017) van een EOD-oefening in de Eemshaven.

De nacht ervoor werd in Haarlem ook een EOD’er ingeschakeld. De politie betrok de militair bij een onderzoek. Dat werd ingesteld nadat een explosie een geparkeerde auto zwaar beschadigde.

De EOD was overigens niet alleen in Haarlem actief, maar ook daarbuiten. De dienst ruimde in totaal 37 explosieven.

Niger

Nederlandse trainers voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) keerden terug naar Niger. Zij leiden voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) Nigerese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Oeganda werken Nederlandse trainers.

Beeld: Een onderscheppingsteam van het Korps Mariniers brengt de go fast naar de Groningen, zichtbaar op de achtergrond.

Caribisch gebied

2 FRISC-onderscheppingsboten van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen brachten een zogenoemde go fast met 424 kilo cocaïne tot stoppen. 2 dagen later schakelde een scherpschutter vanuit de NH90-boordhelikopter de buitenboordmotor van een verdachte go fast uit. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid. Wel werd een tas met een grote hoeveelheid geld gevonden.

Diezelfde dag vond dat scenario nog een keer plaats. Opnieuw schoot een scherpschutter de buitenboordmotor kapot van een verdachte speedboot die niet wilde stoppen. Er werden pakketten overboord gegooid en niet teruggevonden. Tot slot redde de NH90-boordhelikopter afgelopen zondag een opvarende van een omgeslagen vissersboot.

Zr. Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet voor antidrugsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Maar ook voor kustwachttaken zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens search and rescue-acties.

Afghanistan

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen en de defensie-attaché uit Kabul bezochten de Nederlandse eenheden. Daarnaast werd het commando van het Nederlandse contingentscommando en het National Support Element deze week overgedragen.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. De adviseurs kunnen hun werk doen dankzij een Nederlandse beveiligingseenheid. Ook is er een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.

Lopende operaties buitenland

De redeploymenteenheid in Mali zette haar opruimwerkzaamheden voort. Een 2e wegtransport met onder meer 7 Bushmasters kwam aan in de  Senegalese haven van Dakar. Daarvandaan gaat het materieel per schip naar Nederland. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Het huidige detachement wordt binnenkort afgelost. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNDOF, UNTSO en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september. Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative (GPOI, voorheen het ACOTA-programma) Oegandese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Niger werken Nederlandse trainers.
Operaties/acties binnenland

De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel. Nederlandse militairen ondersteunen het transport van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim. Militairen legden 2 loopbruggen over de Oranjesingel in Nijmegen voor de intocht van de Vierdaagse.

Datum: woensdag 17 juli 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Dakar, Duitsland, Gelderland, Groningen, Haarlem, Irak, Kabul, Leiden, Litouwen, Mali, Mannheim, Niger, Nijmegen, Noord-Holland, Polen, Qatar, Senegal, Soedan, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry