Volgende tropische periode in het vizier

16/07
Vooruit: het duurt nog even en de modellen zijn het er nog niet geheel over eens, maar het heeft er alle schijn van dat we weer hard richting tropische temperaturen gaan. De hele volgende week worden in het zuidoosten van het land temperaturen rond 30 graden verwacht.

Elders in het land is het minder warm, maar de temperatuurstijging die we vanaf vandaag zien lijkt in elk geval gestaag door te zetten, Ć©n aan te houden.

Het is al een tijdje aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. We schrijven inmiddels midden juli, volop zomer, maar daar lijkt het de afgelopen dagen niet echt op. Grijze luchten en relatief lage temperaturen is wat we vooral zien, maar inmiddels is de omslag ingezet. Vandaag wordt het weliswaar al wat warmer dan de laatste dagen, een maximumtemperatuur van 19, 20 graden is nog niet om over naar huis te schrijven.

Vanaf woensdag komen de temperaturen hoger uit. De frisse noordwestelijke stroming is dan echt even voorbij en met een zuidwestenwind komt warme lucht het land binnensijpelen. Ook zien we de zon vaker. Dat resulteert woensdag in een temperatuur van gemiddeld 23 graden. In het zuidoosten kan het lokaal al 25 graden worden. Donderdag en vrijdag gebeurt dat op grotere schaal.

Warm weekend, hete week
Maar de echte zomerse warmte lijkt vanaf zaterdag op te rukken. Met uitzondering van de kustprovincies wordt het in het hele land 25 tot 28 graden. Zondag vallen de maxima waarschijnlijk net een graadje lager uit, maar vanaf maandag slaat de warmte echt toe. Bijna heel Europa, met uitzondering van Scandinaviƫ, blijft dan stevig in de greep van een gebied met (extreem!) hoge druk en de tropische hitte lijkt voorlopig even niet te vertrekken.

Maandag gaan we in Limburg dan al weer richting 30 graden. De dagen daarna breiden die hoge temperaturen steeds verder uit over het land. In het (zuid)oosten van het land kan het zo maar weer tot een volgende hittegolf komen, en zelfs in Oost-Groningen wordt dagen achter elkaar 28 graden verwacht. Ook de nachten beloven weer behoorlijk warm te blijven, soms dalen de temperaturen maar nauwelijks verder dan tot 19 graden.

Niet strakblauw
Al deze warmte betekent overigens niet dat het continu zonovergoten is. Zeker, we zien de zon zeer regelmatig, maar vrijwel elke dag is er wel kans op een bui aanwezig, ook tot diep in volgende week. Storingen liggen voorlopig links en rechts in de buurt en er is niet veel voor nodig om die buien bij ons verzeild te laten raken, of om een regen- of onweersbui te laten ontstaan. Maar ook dat hoort ten slotte bij de tropen.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 16 juli 2019, 12:27
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry