4Daagse-weer begint ingetogen maar wordt zomerser

15/07
2019
Voor alle buitenevenementen zijn de weersverwachtingen spannend. Gaat het regenen, wordt het heet, komt er onweer? Zo maar een paar vragen die organisatoren al gauw hoofdbrekens bezorgen. Wie een bewaakcontract heeft bij MeteoGroup krijgt bijstand van meteorologen om adequaat op de weersontwikkelingen in te springen. Het weer veranderen, kan uiteraard niet. Het gaat om een goede voorbereiding. En dus moeten ook de wandelaars en de feestgangers van de 4Daagse in Nijmegen het nemen zoals het komt. En dat komt best goed, zo lijkt het.

De 4Daagse heeft best wel patent op bijzonder weer. Het jaar 2006 kunnen veel mensen zich mogelijk nog herinneren. De eerste wandeldag was het snoeiheet met 34 graden en daarna werd de wandelmars afgelast. In 2007 kwam het tot zwaar onweer op de laatste dag. Ook op de Via Gladiola waren er blikseminslagen. De zware regen leidde toen tot een snelle temperatuurdaling en dat had bij een aantal mensen onderkoeling tot gevolg. De laatste paar jaren waren de temperaturen telkens een aandachtspunt. In 2016 stonden er een paar dagen dikke dertigers op de thermometer, 2017 was op woensdag tropisch met een paar buien en vorig jaar was de intocht behoorlijk warm.

Dag 1: De dag van Elst
Deze editie van de 4Daagse begint weertechnisch uitermate ingetogen. De wolkenvelden die momenteel boven ons hangen moeten nog goeddeels worden weggebrand en weggeduwd voordat de zon goed kan doorbreken. De vroege lopers van de dinsdag zullen dat doen in windstille omstandigheden, onder bewolking en bij een graad of 12. Overdag zullen wolkenvelden de boventoon blijven voeren, met nu en dan een 4Daagse zonnetje. Na lunchtijd wordt de maximumtemperatuur van 20 of 21 graden behaald. Mocht het aandeel opklaringen groter uitpakken, dan kan er nog een graadje bij op komen.

Dag 2: De dag van Wijchen
Ook die nacht zal het rustig weer zijn. Met wat meer opklaringen kan de minimumtemperatuur wat lager uitpakken (door uitstraling) en op de kilste plekken in het buitengebied is het vlak na zonsopkomst een graad of 9 a 10. Misschien zijn er wat mistbanken te zien over de velden en over slootjes. Overdag zijn er vooral sluierwolken en stapelwolken aanwezig. Het oogt vriendelijk, al kunnen de stapelwolken overdag enige tijd wat aan elkaar gaan klitten. Een enkel spatterbuitje is zelfs niet uitgesloten. We bevinden ons wel pal onder een hogedrukkern en dat betekent heel weinig wind. De thermiek (opstijgende luchtbellen) zal in de loop van de dag een wat onregelmatig licht briesje veroorzaken. In het Rijk van Nijmegen wordt het ’s middags 23 of 24 graden.

Dag 3: De dag van Groesbeek
De opwarming gaat door. Na een nacht met minimumtemperaturen boven 10 graden zal het donderdagmiddag op de Wedren zomers warm zijn. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af, met hoog in de lucht mogelijk ook wat sluierbewolking. Opnieuw een prachtige wandeldag voor de meeste lopers. Deze dag ziet er vooralsnog zo goed als droog uit. Er is een kleine kans op een bui, een buitje dus. Als er een bui ontstaat, zal deze kortduren en niet veel neerslag laten vallen. De maxima komen op 26 graden uit.

Dag 4: De dag van Cuijk
De diverse rekenmodellen laten ook een kleine kans op een bui zien voor vrijdag. Deze buienkans was een paar dagen geleden nog een stuk groter (voor zowel de donderdag als de vrijdag), maar is grotendeels ingeslikt. Ook voor deze dag geldt dat wolken en zon elkaar afwisselen. De wind is nog steeds vrij rustig. De windrichting is ergens tussen zuidwest en west. Afhankelijk van het exacte aandeel bewolking én de precieze hoek van de wind zal de temperatuur ’s middags tussen 23 en 26 graden uitkomen.

Hitte en onweersbuien lijken dit jaar dus niet aan de orde. Voor het wandellegioen en de feestvierders zien de weersomstandigheden er behoorlijk goed uit. Nu maar hopen dat de benen, voeten en heupen het allemaal goed volhouden. We wensen iedereen veel wandelplezier!

Contact met ons opnemen voor het monitoren van uw evenement? Dat kan altijd! Vul dan dit contactformulier in.

MeteoGroup

Datum: maandag 15 juli 2019, 13:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuijk, Gelderland, Groesbeek, Nijmegen, Noord-Brabant, Wijchen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry