Succesvolle 27e editie van Over het IJ Festival

15/07
2019
AMSTERDAM (EZPress) - Van 4 tot en met 14 juli vond de 27e editie plaats van Over het IJ Festival, overal op de NDSM-werf en op diverse locaties in Amsterdam-Noord. Hoewel het festival al meer dan een kwart eeuw bestaat, bewees het tien dagen lang meer dan ooit in het hier en nu te staan. Tientallen jonge en gevestigde makers en gezelschappen lieten zich, ieder op geheel eigen wijze, inspireren door bijzondere locaties en actuele, grootstedelijke thema’s. Zoals Trouw het verwoordde: ‘In één klap is duidelijk: de pont brengt je niet zomaar naar de andere kant van het IJ, maar naar een bijzonder stadsdeel in ontwikkeling.’

Premières

Over het IJ Festival telde een recordaantal van 20 premières, waaronder veel eigen (co)producties. Het festival trapte af met de première van De Managers van La Isla Bonita/Frascati Producties in coproductie met Over het IJ Festival. Op de iconische festivallocatie de Boeg vergaderde het jonge gezelschap live: over de lichaamstaal van de macht. Twee andere eigen producties die tijdens het festival in première gingen waren In order of disappearance van Bart van de Woestijne/Over het IJ Festival in coproductie met Oerol en Festival Cement, een bijzondere oefening in alleen zijn op een golfbreker in het IJ, en VERDEDIG NOORD van Massih Hutak, een kritische en activistische voorstelling over de gentrificatie van Amsterdam-Noord. Ook Don`t Wanna Fight, de nieuwe vechtvoorstelling van YoungGangsters (dat de afgelopen jaren succesvol doorgroeide binnen het festivalprogramma) & DOX, kende een succesvolle première.

Nieuwe makers

Over het IJ Festival was opnieuw dé plek voor avontuurlijke, jonge makers om nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren. Voor het iconische Zeecontainerprogramma toverden elf makers of collectieven ieder een zeecontainer om tot een theatrale ruimte met eindeloze mogelijkheden. Voor het Atelier nodigde Over het IJ Festival samen met Oerol drie makers uit nieuw werk te ontwikkelen en een blauwdruk hiervan te presenteren: Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost). Voor de tweede editie van het Over het IJ Festival LAB nodigde het festival vijf makers uit om voorafgaand en tijdens het festival nieuw werk te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe vormen van kunst en locatietheater, in directe relatie met het publiek: BetweenTwoHands, Emke Idema, LIPS&KNOBEL, TB RUUT en Tamar Blom/Wild Vlees. Zij waren het hele festival zeer zichtbaar aan de slag in het festivalhart.

Stedelijk thema`s

Over het IJ Festival vroeg makers, kunstenaars en gezelschappen zich dit jaar opnieuw te laten inspireren door de NDSM-werf en Amsterdam-Noord, en de thema’s die er spelen. De werf en het stadsdeel zijn volop in ontwikkeling en bieden eindeloos veel inspiratie voor makers en kunstenaars. Eens rafelrand van de stad en een vergeten stadsdeel, is Amsterdam-Noord de afgelopen jaren in rap tempo getransformeerd tot een laboratorium voor stadsvernieuwing en trekpleister voor hippe, nieuwe bewoners en initiatieven. Thema`s die aan bod kwamen in voorstellingen waren de gentrificatie van Amsterdam-Noord (VERDEDIG NOORD), nieuwe vormen van gemeenschappelijkheid (Bloomsbury), de wisselwerking tussen het individu en zijn sociale omgeving (In order of disappearance) uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ecologie (Reverse Engineering), en meervoudige (seksuele) identiteiten (De Managers).

Samenwerkingen

Over het IJ Festival werkte dit jaar meer dan ooit samen met partners in talentontwikkeling uit heel Nederland. Veel voorstellingen kwamen tot stand in samenwerking met diverse partners in talentontwikkeling, waaronder Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Met Productiehuis Theater Rotterdam, Maas theater en dans, Orkater/De Nieuwkomers, Likeminds en Mugmetdegoudentand werd samengewerkt in talentontwikkeling op presenterend vlak. Over het IJ Festival zet deze samenwerkingen volgend jaar voort, en diept ze verder uit.

//Einde bericht

Bron: Over het IJ Festival

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 15 juli 2019, 10:19
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry