Verdrag maakt noodhulpoperaties buiten Koninkrijk der Nederlanden effectiever

10/07
2019
Nederland gaat samenwerken met het coördinatieforum voor rampenbestrijding in de Caribische regio, de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). De samenwerking is vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). Minister-president Leona Marlin-Romeo van Sint Maarten zette eergisteren haar handtekening namens het Koninkrijk der Nederlanden.

Archief: Defensie dropt voedsel en water op Sint Maarten na de verwoestingen door orkaan Irma.

De MoU maakt het mogelijk dat Defensie bij (orkaan)crises in de Caribische regio betere aansluiting krijgt op de regionale rampenbestrijding-coördinatiestructuur. Dat maakt inzet effectiever en efficiënter.

De minister-president roemde namens het Koninkrijk der Nederlanden de militaire bijdragen die Nederland de afgelopen jaren leverde tijdens noodhulpoperaties. Marlin-Romeo zei trots te zijn op het deel van de Koninklijke Marine dat op Curaçao is gevestigd. “De Nederlandse Koninklijke Marine heeft snel en nauwkeurig gehandeld en met grote vastberadenheid opgetreden in het geval van een ramp, bijvoorbeeld in Haïti in 2010 en 2015 en Dominica in 2015 en 2017. Om nog maar te zwijgen van de onschatbare rol die de marine in het Caribisch gebied heeft gespeeld tijdens de hulpverlening op Sint Maarten na de orkaan Irma.”

Naast het Koninkrijk zijn ook Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en Frankrijk verbonden aan CDEMA. Ook dat heeft als doel hun eventuele bijdragen bij crisisbeheersing effectiever en efficiënter te laten verlopen.

Datum: woensdag 10 juli 2019, 15:53
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Canada, Dominica, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry