Zomer 2019: van -1,6 tot 36,5

10/07
Afgelopen nacht was het bijzonder koud. In het Overijsselse Twente is zelf nachtvorst gemeten: aan de grond, op 10 cm hoogte, daalde de temperatuur naar -0,7 graden. Zeldzaam! Voorlopig is de kou wel even uit de lucht, gaat het regen, en ook zijn er weer eens zomerse temperaturen in zicht.

Het vorstaanvalletje was vannacht zeer lokaal: in de rest van het land bleef het kwik ruim boven het vriespunt, ook aan de grond. In Vlissingen, dichtbij het relatief warme zeewater, werd het op die hoogte niet kouder dan 13,7 graden.

Krabben in juli

Een record was het niet, dat gebeurde eerder deze maand. Met -1,6 graden werd de laagste temperatuur ooit gemeten in juli. Ook in Hupsel kwam de temperatuur onder nul uit, dat was voor de provincie Gelderland de eerste keer in de maand juli. In 2015 gebeurde het ook in deze fase van juli. Op een enkele plek is toen zelfs ijs op een autoruit gesignaleerd. (Zie foto)

Hoewel de IJsheiligen officieel halverwege de maand mei al vertrokken hadden moeten zijn, waren de omstandigheden vannacht perfect om de temperatuur flink te laten kelderen. Koude polaire lucht en een heldere hemel waren belangrijke factoren. Maar ook de droogte, die juist in het oosten van het land problematisch begint te worden, heeft de afkoeling nog een handje ‘geholpen’.

Even nat

De komende tijd kunnen de kouderecords wel weer terug in de (ijs)kast. Zoals we ook in de maand juni zagen, gaat het eigenlijk alle kanten op deze zomer. Er is in elk geval wat goed nieuws voor wie problemen ondervindt door de droogte. Vanuit het westen komt een aantal storingen onze kant op. Dat betekent ten eerste meer bewolking. Een deken als het ware, waar niet alleen het opwarmen overdag maar ook het afkoelen in de nacht mee getemperd kan worden.

Ook gaat het wat neerslag opleveren. Vandaag zijn de hoeveelheden niet groot, morgen is het al iets meer. In de middag kunnen de buien wat meer tot ontwikkeling komen omdat het landinwaarts nog aardig opwarmt. Onweer is niet uitgesloten.

Millimeters

Maar de meeste neerslag staat voor vrijdag op het programma. De verwachte hoeveelheden wisselen nogal per locatie en per ‘run’ van de modellen. In de kustprovincies zal flink minder vallen dan in het binnenland, zo veel is wel duidelijk. Hoe verder landinwaarts, hoe meer een bui zich kan ontwikkelen. Er is dan ook een dikke kans dat er onweer bij voorkomt. Lokaal kan het behoorlijk tekeer gaan, en dan kan er ook zomaar een plens water van ruim 15 millimeter naar beneden storten.

Zomers

Daarna is het wel weer even gedaan met de ergste regenval. Zaterdag valt er nog wel wat, maar geleidelijk droogt het weer op en dan zitten we ondertussen weer in een ‘vertrouwde’, noordwestelijke stroming en dus koelere lucht die bij ons aangevoerd wordt. Tot en met maandag zijn de temperaturen nog steeds onder de maat. Pas in de loop van komende week zijn er weer zomerse waarden in zicht. Overigens lijkt het van korte duur, op een volgende hittegolf hoeven we ons nog niet voor te bereiden. Het gaat wel gepaard met voorzichtig stijgende buienkansen. Hoewel we later pas een echte balans op kunnen (en zullen) maken, voorlopig gaat de zomer van 2019 alle kanten op.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 10 juli 2019, 12:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry