Neerslagkansen nemen toe

09/07
2019
De sluierwolken van vandaag, inclusief de vliegtuigstrepen, verraden een naderend front. Het is een warmtefront dat op hoogte al wel haar bewolking prijsgeeft, maar dichterbij het aardoppervlak nog niet zichtbaar is. Het actieve deel van het front ligt deze dinsdag boven Schotland en omgeving en veroorzaakt daar regen. Bij ons arriveert die neerslag in de loop van morgen. Na passage van het front komen we onder invloed te staan van lagere luchtdruk en wordt de luchtopbouw bij ons onstabiel. Dat betekent: buien

Woensdag
De regen van woensdag is maar beperkt van omvang. Het front komt vrij zwak over en er valt in de loop van de middag in het westen nu en dan lichte neerslag, later ook in het oosten en zuidoosten. Veel meer dan een millimeter zal het niet opleveren.

Donderdag
In de bijgevoegde pluimgrafieken is te zien dat de neerslagkansen en bijbehorende -hoeveelheden in de periode van donderdag tot en met zaterdag aanzienlijker zijn. Zeker gezien het regenwater dat we zo hard nodig hebben. De aangevoerde warmere lucht achter het front zorgt vanaf donderdag voor extra voeding van de buien, de onstabiliteit doet de rest. Opvallend is dat de neerslagkansen donderdag in Zeeland heel laag zijn en in het oosten en noordoosten het hoogst. Het zuidwesten staat namelijk nog zijdelings onder invloed van een rug van hogedruk, terwijl de onstabiliteit in het noorden al groot is. De buien groeien in het noordoosten dan ook al hoger uit dan elders.

In het noordoosten zou later op de donderdag al een eerste onweersklap te horen kunnen zijn. De verwachte neerslaghoeveelheden variëren van minder dan 1 millimeter in het westen tot zo’n 4-8 millimeter in het oosten en noordoosten. Maar, zoals dat gaat bij buien: de neerslag valt niet egaal over een regio. Er zullen plekken zijn waar een paar buien passeren, maar ook omvangrijke gebieden die niets in de regenmeter ontvangen.

Vrijdag
Op de vrijdag komt het sturende lagedrukgebied noord van ons land langs. Overal is de lucht onstabiel van opbouw en er ontstaan al heel vroeg stapelwolken. Die cumuli kunnen ook alweer heel snel tot buien uitgroeien en groeien uit tot de tropopauze, zeg ongeveer 11 kilometer hoogte. Met die verticale opbouw kan er gemakkelijker onweer tot stand komen.

Opvallend is dat de lucht waarin de buien ontstaan niet al te vochtig lijkt te zijn en dat de meeste rekenmodellen de neerslagsommen ten opzichte van eerder alweer iets hebben laten dalen. Er gaan dus zeker wel buien ontstaan, maar de neerslagsommen ogen nog niet heel hoog. Eerder moet je denken aan 5 tot maximaal 10 millimeter in de oostelijke regio’s en 1 tot 3 millimeter in het westen. Uit de afbeelding met de zes pluimgrafieken wordt duidelijk dat alleen de vrijdag een kleine kans biedt op meer dan 10 millimeter (het rode deel van de staafjes).

Zaterdag
Op zaterdag ligt het sturende lagedrukgebied boven Noord-Duitsland en gaan er vooral bij onze oosterburen stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Bij ons vallen nog een paar middagbuien. Voorlopig lijken dat weer de laatste te zijn, want een hogedrukuitloper vanaf de Azoren komt boven de Britse eilanden te liggen en houdt neerslaggebieden begin volgende week weer weg uit onze omgeving. Wel drijft er in eerste instantie vrij veel Noordzeebewolking over.

En voor de deelnemers aan de 4Daagse -de wandelmars of de feesten-; het ziet er de eerste dagen van de volgende week droog uit. Pas later in de week neemt de kans op buien toe.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 9 juli 2019, 13:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry