Frisse julinachten

08/07
Afgelopen nachten verliepen fris met op grote schaal temperaturen onder 10 graden. Aan de grond koelt het onder heldere omstandigheden vaak nog 5 graden verder af. Zo was het afgelopen donderdag 4 juli op weerstation Twente 3,9 graden en aan de grond -1,6 graden. Sinds 1971, het begin van de waarnemingen op klomphoogte, was het in juli niet zo koud! Kan het komende nachten opnieuw tot nachtvorst komen?

Met een noordwestenwind stroomt frisse polaire lucht uit over ons land. Daarom liggen de temperaturen deze dagen ondermaats voor juli, al is de afwijking naar beneden veel kleiner dan de positieve afwijking die we hadden in de warme junimaand. Het is deze maandag fris met van noord naar zuid 15-20 graden tegen 20-24 graden normaal. Naast frisse lucht wordt ook vrij veel bewolking aangevoerd en komen enkele buitjes voor. In het zuiden blijft het zo goed als droog met geregeld de zon erbij.

In de polaire lucht kan het veel sterker afkoelen dan de gemiddelde 12 tot 16 graden begin juli. Zo daalde het kwik afgelopen nacht in het zuiden naar een graad of 7. Het Limburgse Ell kwam op 6,1 graden uit en aan de grond was het lokaal 2 graden. Afgelopen donderdag 4 juli was het in het oosten nog een paar graden kouder en kwam het aan de grond tot vorst.

Nachtvorst in juli zeldzaam?
Vorst aan de grond wordt in deze tijd van het jaar ook wel ‘nachtvorst’ genoemd en is in juli vrij zeldzaam. Sinds het begin van de waarnemingen op klomphoogte (10 cm boven de grond) is het tot dit jaar nog maar zeven keer voorgekomen in juli. Het komt ergens in het (binnen)land eens per 6 à 7 jaar voor. De laatste keer dat het vroor was op 9 en 10 juli 2015, toen het op meetpunt Twente -0,9 en -1,3 graden werd op 9 en 10 juli.

Tot afgelopen donderdag 4 juli, toen daalde de temperatuur eveneens in Twente naar -1,6 graden. Niet eerder werd in juli zo’n lage grondtemperatuur gemeten! Het oude record was -1,5 graden op 1 juli 1984 op weerstation Gilze-Rijen. Twente was niet de enige regio met nachtvorst, ook in de Achterhoek lukte dit lokaal. Weerstation Hupsel mat -0,2 graden en daarmee werd voor het eerst op een weerstation in Gelderland nachtvorst gemeten in de julimaand.

Hoe koud wordt het komende nachten?
We blijven nog even in de frisse lucht bivakkeren. Vanavond en vannacht komen vooral in het zuiden opklaringen voor en kan de temperatuur flink dalen. Het wordt op veel plaatsen 6 of 7 graden en lokaal koelt het nog verder af naar 5 graden. Aan de grond zou de temperatuur opnieuw dicht bij het vriespunt uit kunnen komen. Of we ook onder nul gaan eindigen, moet nog blijken.

De nacht naar woensdag verloopt in het oosten het koudst met vergelijkbare of mogelijk nog iets lagere temperaturen. Omdat het in het oosten kurkdroog is, kan de temperatuur nog wat verder zakken, zeker aan de grond. Een graadje vorst is dan niet uitgesloten. Dit zou bijzonder laat zijn. In 1971 kwam het in Rotterdam zelfs op 19 juli nog tot een graadje nachtvorst. Tijdens de hoogzomerperiode tussen 20 juli en 20 augustus is nog nooit nachtvorst gemeten.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.

Datum: maandag 8 juli 2019, 12:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry