Droogte verscherpt

05/07
2019
Dit weekeinde trekt er een front over ons land. Een koufront, dat gepaard gaat met enige regen. Het is een systeem dat tergend langzaam van noord naar zuid beweegt en gemiddeld gesproken 1 of 2 millimeter neerslag brengt. Bij lange na niet genoeg om de huidige droogte te verlichten. We zijn in Nederland niet de enige waar het woord ‘droogte’ steeds vaker valt en waar er maatregelen worden genomen. Ook in Duitsland en Frankrijk is het gebrek aan neerslag zorgwekkend.

Het koufront van zaterdag
Het begint allemaal zaterdagochtend in het noorden, met licht gespetter. Vervolgens zal zo aan het begin van de middag de lijn Amsterdam – Zwolle worden bereikt. Later in de middag komen ook Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland onder front terecht, waarna het systeem pas halverwege de avond de zuidelijkste regio’s bereikt.

Een traag systeem dus. In het noorden kan er nog 3 millimeter uitvallen, elders is het met 1 of 2 millimeter gebeurd. Op frontpassage komt het tot een paar buitjes, of wat motregen, daarna is het alweer voorbij. Het is dus niet een standaard koufront, dat vaak met stevigere neerslag gepaard gaat. De terugval in temperatuur is wel markant. Voor het front uit wordt het in Brabant en Limburg nog 24 tot 27 graden, terwijl het noorden op maxima van 18 graden uitkomt. Zondag zit het hele land achter het koufront en wordt het van noordkust tot zuidgrens 16 tot 20 graden.

Droogte in ons land
Op de kaart van het KNMI is te zien hoe het met de droogte gesteld is. Eigenlijk is het in het zomerseizoen altijd een neerslagtekort, maar ditmaal hebben we juist extra water nodig om het tekort van vorig jaar nog bij te tanken. De oostelijke helft van Nederland snakt het meest naar water. Zo zijn vooral in Twente en de Achterhoek neerslagtekorten van meer dan 180mm aan de orde. Ook in het westen van Zeeland en in Noordoost-Brabant is dat het geval.

Een aantal waterschappen verbiedt inmiddels onttrekking van oppervlaktewater. Het gaat dan om onttrekkingen uit kanalen, beken en sloten die onvoldoende aanvoer hebben. Het waterpeil van veel watergangen is zorgwekkend. De afvoer is historisch laag, het is zaak om al het water vast te houden. Het is niet lager toegestaan om water uit beken en sloten te gebruiken voor agrarische toepassing, tuinbesproeiing en dergelijke. De waterschappen die dit verbod hebben uitgevaardigd zijn (onder andere): Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Vallei en Veluwe en het Waterschap Limburg.

De verboden zijn nodig omdat het grond- en oppervlaktewatersysteem zich nog onvoldoende heeft hersteld van de droogte van afgelopen jaar en het momenteel ook erg droog lijkt te blijven. De neerslagtekorten lopen op, terwijl momenteel de verdamping groot is. Het doel van het verbod is om meer water vast te houden en daarmee de grondwaterstanden aan te vullen. En ja, neerslag van betekenis wordt voorlopig niet verwacht. Kijk maar eens in de neerslagpluim voor De Bilt

Duitsland
Onze oosterburen beleefden vorige week een zeer hete episode, met recordtemperaturen en daardoor ook extra verdamping en verschroeiing. Op de bijgevoegde kaart is te zien dat grote delen van Duitsland ongewoon droog zijn. De droogte is het nijpends op grondwaterniveau. Ook zij hebben vorig jaar de zomer achter zich gelaten met een groot tekort aan regenval. Dit is nu vooral op enige diepte merkbaar; de watervoorraden voor gewassen zijn geslonken. Vandaar dat geleidelijk steeds meer steden en regio’s in Duitsland onttrekking van water uit oppervlaktewateren verbieden. Ook wordt er veel informatie over waterbesparing gegeven.

Frankrijk
Na de hittegolf van vorige week zijn er 27 Franse departementen in droogte-alert. In die regio’s zijn er restricties voor wat betreft wateronttrekkingen. Er wordt momenteel sowieso veel informatie verspreid naar de inwoners om zuinig te zijn met water. Bij restricties gaat het verder. Zo mogen er op bepaalde dagdelen geen auto’s worden gewassen, golfterreinen worden gesproeid en tuinen worden bewaterd. De specifieke alarmfase bepaalt in welke mate de restricties gelden en voor wie. In de hoogste alarmfase is zelfs het gebruik van grond- en slootwater voor de landbouw verboden en blijven alleen onttrekkingen voor drinkwater mogelijk.

Bron: MeteoGroup, KNMI, der Tagesspiegel, Sächsische. De, KNW, UFZ, Propluvia, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Limburg.

Datum: vrijdag 5 juli 2019, 13:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry