Weekoverzicht Defensieoperaties

03/07
2019
Nederlandse militaire trainers keerden tijdelijk terug uit Niger. Voor hun was medische ondersteuning niet meer te garanderen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 26 juni tot en met 2 juli.

De militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) Nigerese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Oeganda werken Nederlandse trainers.

Afghanistan

4 militairen in Noord-Afghanistan liepen ieder een marathon op de crosstrainer. Aangemoedigd door collega’s, startte de eerste loper om 05.00 uur; de laatste was rond 16.00 uur ‘binnen’. Met de actie zamelde het 4-tal geld in voor Mount 13. Deze organisatie zet zich in om kinderen van gesneuvelde collega’s van 13 Lichte Brigade eens per jaar een leuk weekend te bezorgen.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. De adviseurs kunnen hun werk doen dankzij een Nederlandse beveiligingseenheid. Ook is er een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.

Litouwen

Militairen van 140 Zwaar Transportcompagnie maakten dagelijks de rit van Rukla naar Pabrade voor het vervoer van Duitse en Litouwse Pantserhouwitsers. Gelet op de vracht van 60 ton, een hele klus.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de Enhanced Forward Precense. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

Het Redeployment Element in Mali ging verder met het inpakken en opruimen van het Nederlandse missiematerieel. Nederland stopte de bijdrage aan Minusma per 1 mei. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september. Het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises. Een beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachment - VPD) beschermde een Nederlands koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 34 explosieven, waarvan er 3 zijn vernietigd op zee. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Zoekteams van Defensie werden 2 keer ingezet. De militairen specialisten hielpen justitie bij het doorzoeken van panden en percelen in de omgeving van Breda en Amsterdam. Defensie observeerde het luchtruim tijdens Nationale Veteranendag in Den Haag.

Datum: woensdag 3 juli 2019, 12:06
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Bagdad, Breda, Groningen, Irak, Litouwen, Mali, Niger, Noord-Brabant, Noord-Holland, Polen, Qatar, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry