Kabbelend zomerweertje

03/07
2019
Er gebeurt niet al te veel in de atmosfeer deze dagen, en dat zorgt bij ons voor een kalm zomerweertje. Wat zon, wat stapelwolken, matig windje erbij. De temperaturen lijken misschien wat aan de lage kant, maar over het algemeen schommelen we zo’n beetje rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Ook de komende dagen verandert er niet al te veel. Het ziet er redelijk zonnig uit en serieuze neerslag zit er nog steeds niet aan te komen.

Hollandse luchten
De dagen volgen inmiddels bijna een vast patroon. We starten met een heldere ochtend met veel blauwe lucht. Al snel gaan zich wat stapelwolken vormen. Soms wat meer, soms wat minder, sporadisch valt er enkele drup regen uit, maar meestal levert het vooral vriendelijke, Hollandse luchten op. Later op de dag lossen de wolken dan weer op en een stralende avond volgt. En voilà, een dag van de kabbelzomer is weer voorbij.

Koel?
Een hogedrukgebied ten westen van Ierland zorgt niet alleen voor vrij rustig weer, maar ook voor een aanvoer van relatief koele lucht vanuit het noordwesten. Vandaag is het dan wel iets frisser dan gemiddeld, maar we zitten er niet ver naast. Het landelijk gemiddelde voor deze tijd van het jaar ligt op 21,6 graden. Morgen gaan we daar op veel plaatsen al weer overheen.

Een lange uitloper van het hogedrukgebied heeft ons land stevig in de greep. Net ten noorden van ons, in Scandinavië, komen diverse storingen langs die daar regen en zelfs wat sneeuw veroorzaken. Maar meer dan een schampschot van deze storingen krijgen we niet; het levert bij ons enkel wat meer bewolking op in de noordelijke helft van het land, met daar net iets meer kans op een verdwaald buitje.

Tweedeling
Dat zien we de komende dagen steeds: de meeste bewolking in het noorden, flink wat zon in het zuiden van het land. Ook deze woensdag is dat het geval, al is er in het noorden van het land ook geregeld zonneschijn. Donderdag is het daar al iets grijzer, en vrijdag laat de zon zich maar weinig zien in bijvoorbeeld Friesland en Groningen. In het zuiden kunnen we beide dagen nog 10 tot 14 zonuren verwachten.

De maximumtemperaturen die de komende dagen eventjes wat oplopen, hebben dan ook vooral betrekking op het zuiden van het land. Vrijdag wordt het daar al weer 26 of 27 graden, maar het noorden komt niet veel verder dan een graad of 20.

Neerslag?
Pas vrijdagavond of zaterdag lijkt er weer enige neerslag in zicht, al zijn het bepaald geen grote hoeveelheden. Het hogedrukgebied verliest dan eventjes terrein en er trekt weer eens een frontje over het land. Veel meer dan wat gedruppel zal het niet opleveren, de verwachte hoeveelheid neerslag is niet eens een millimeter. In het zuidwesten blijft het waarschijnlijk helemaal droog. De toegenomen bewolking maakt het wel weer wat frisser. In het weekend is het gemiddeld een graad of 19.

Na het weekend is er nog steeds weinig verandering, de hoge druk komt weer terug er volgen nog een paar dagen met een afwisseling van zon en wolkenvelden en temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Langzaam stijgen de maxima wat. Pas dieper in de komende week verschijnen er wat neerslagsymbolen in de kaarten, maar nog steeds verwachten we geen indrukwekkende hoeveelheden. Zo blijft de zomer rustig voortpruttelen, en is er na alle extremen van juni voorlopig in juli weinig extreems te beleven.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 3 juli 2019, 12:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Friesland, Groningen, Ierland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry