Juni 2019 voor De Bilt de warmste junimaand sinds 1901

01/07
2019
We kunnen de balans opmaken van juni. In een deel van het land is het de warmste junimaand sinds 1901. Ons landelijk hoofdstation De Bilt heeft het oude record uit 2017 met één-tiende overschreden. De junimaand heeft uiteindelijk een gemiddelde temperatuur van 18,1 graden gekregen. Deelen, bij Arnhem, heeft haar oude record wat overtuigender verslagen. Dat stond op 18,2 graden (2003) en staat nu op 18,8.

Lang niet alle weerstations in ons land hebben een recordwarme junimaand achter de rug. Op veel plekken stond de gemiddelde temperatuur een stuk scherper en is de voorbije junimaand niet op de aanvoerderspositie van de lijst terechtgekomen, maar wel vaak in de Top-5. Eelde, bij Groningen, kwam met 17,9 graden op een gelijke waarde als in 1917 uit. De Kooy, in de kop van Noord-Holland, haalde 16,8 en moest de junimaand van 2 jaar geleden nog drie posities boven zich gunnen. Ook Eindhoven kwam net niet aan de toppositie van 2017. De gemiddelde maandtemperatuur was toen 19,1 graden, ditmaal 19,0 graden. Het scheelt maar weinig!

Neerslag
Voor wat betreft neerslag zijn we in de westelijke helft van het land goed bedeeld. Er viel daar op veel plekken meer dan 100 millimeter. Vooral Noord-Holland heeft heel wat regenwater mogen ontvangen, op een aantal plekken meer dan 145 millimeter. Hoe meer naar het oosten, des te schaarser de regens. De Achterhoek en Twente kwamen er het bekaaidst vanaf. Daar is op grote schaal amper 30 tot 45 millimeter gevallen. Zeker in een echt groeiseizoen als juni is dat jammer.

Zeker voor een van regenwater afhankelijk natuurgebied als het Vragenderveen, west van Winterswijk, is het watertekort problematisch aan het worden. Ron Krabben, gids in het veen zegt daarover: “Het is bijzonder droog in het veen. Het gevaar dat zuurstof op plekken komt waar je dat niet moet hebben, wordt steeds groter. Als dat gebeurt, dan krijg je verrotting in plaats van conservering.” En hij voegt eraan toe: “Stuur alle zware buien acuut naar het Vragenderveen!”

Zonuren
De zonnigste junimaand, gezien over de vijf hoofdstation, was 1976. Toen werden er 294,6 zonuren opgemeten. Ditmaal kwamen we op 265,8 en bezetten daarmee een zevende plek op de ranglijst. Kijk je alleen naar De Bilt dan zijn daar bijna 246 zonuren gemeten en dat is de zestiende plek op de lijst van De Bilt. Bovenaan daar juni 1959, gevolgd door juni 1976.

Oosterburen
Al met al was het weer een bijzondere maand. Nog specialer is de maand verlopen in Duitsland, de Alpen en Frankrijk. Daar was het uitzonderlijk heet. Op de Säntis in Zwitserland (bijna 2500 meter hoog) werd het recordwarm op 26 juni: 21 graden. En dat terwijl er nog een dik pak sneeuw lag. In Frankrijk zijn hitterecords gebroken en datzelfde gold voor Duitsland. Het is uiteindelijk de warmste junimaand geworden sinds het begin van de metingen. Die titel gold tot voor kort voor juni 2003. Onze collega’s in Duitsland schrijven daarover: “Damit übertrifft der Juni 2019 den bisherigen Rekordmonat aus dem Jahr 2003, der den meisten noch als "Jahrhundertsommer" in Erinnerung geblieben sein dürfte.” Kortom, die eens in de honderd jaar, is al ruimschoots binnen 20 jaar weer gehaald. Lees meer over de toptemperaturen bij onze oosterburen op hun weerpagina.

Bron: MeteoGroup, Ron Krabben, KNMI.

Datum: maandag 1 juli 2019, 12:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, De Bilt, Duitsland, Eindhoven, Frankrijk, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Utrecht, Winterswijk, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry