Nieuw Duits hitterecord mogelijk

29/06
2019
Na het nieuwe Franse hitterecord van vrijdag kan ook Duitsland op zondag een nieuw hitterecord krijgen.

De tropische warmte in Nederland van deze zaterdag is een vleugje van de extreme hitte in Frankrijk. Daar werd vrijdag het alltime temperatuurrecord verbroken. In Callargues-le Montueux werd 45,9 graden gemeten. Het oude Franse hitterecord was 44,1 graden in Conqueyrac en Saint-Christol-lès-Alès op 12 augustus 2003.

Warmste 29 juni op veel weerstations in Nederland
Bijna overal werd het in de namiddag van deze zaterdag rond de 30 graden of heter. Op met name de Wadden was het niet tropisch maar wel zomers, met hier zo'n 27 graden voor het maximum. Elders zijn op veel weerstations nieuwe datumrecords voor 29 juni gehaald.

Duitsland tot rond 40 graden
Bij onze oosterburen rijzen de temperaturen zondag nog veel meer de pan uit. De heetste lucht krijgt men hier dan te verwerken. Op grote schaal wordt het 35 tot 40 graden. Op 5 juli én 7 augustus 2015 werd het in Kitzingen in de deelstaat Beieren, bij Würzburg, maar liefst 40,3 graden. Dit is het officiële warmterecord voor Duitsland, tot op moment van schrijven van deze tekst op zaterdag.

"Warme rug"
In de bovenlucht valt een groot hogedrukgebied op met zijn uitloper, of rug, die tot over het zuiden van Scandinavië reikt. Het is gevuld met relatief warme (uitzettende) lucht op dat niveau in de atmosfeer, al gaat het nog steeds om vrieskou. Op 5,5 kilometer zal de relatief warmste lucht precies boven Duitsland terechtkomen. Vrijdag lag die sterke, 'warme' rug nog pal boven het recordhete Frankrijk. De lucht die wordt aangevoerd is afkomstig vanuit de Sahara. Zondagmiddag zal de as van de rug weliswaar naar Polen trekken, zie de afbeelding. Op die hoogte waait echter dan nog de relatief flink warme lucht over Duitsland heen. Aan de grond is de lucht eerst droog en heet en samen met uitbundige zonneschijn, kan dus de 40 graden worden bereikt. Ook föhneffect (met en door zuid-zuidwestenwind) speelt hierbij een rol. De lucht wordt nog extra 'aufgehitzt'.

Recordwarme nacht in Lugano
Ook in Zwitserland is het erg warm tot gewoonweg heet. Samen met laaghangende bewolking koelde het in Lugano in de nacht naar zaterdag niet sterk af. De minimumtemperatuur kwam hier uit op 25,2 graden en hiermee was het de warmste nacht op dit weerstation sinds het begin van de metingen in 1864. Het Zwitserse minimumtemperatuurrecord qua warmte is nog net een fractie hoger, namelijk 25,3 graden gemeten in Meiringen in een nacht in juni 2013.

Afkoeling
Op maandag wordt de warmste lucht op alle niveaus in de atmosfeer oostwaarts weggeblazen. Met aantrekkende zuidwestenwind en invloed van een depressie tussen IJsland en Noorwegen komt het tot onstabiliteit en dit leidt lokaal tot (zware) onweersbuien in vooral het zuiden en oosten van Duitsland. Ook aan de noordzijde van de Alpen kan het onweren. Slechts lokaal wordt het nog tropisch warm met minstens 30 graden, aan de Noord- en Oostzee zal het een graad of 22 worden. In ons land daalt de temperatuur ook. Zondag wordt het van west naar oost 21 tot 30 graden, maandag zijn de te verwachten maximumtemperaturen 18 of 19 graden op de Wadden tot 24 graden in Limburg met westelijke bries. Regen zit er niet, of nauwelijks, in.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 29 juni 2019, 14:38
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, IJsland, Limburg, Noorwegen, Polen, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry