Inlichtingen verzamelen in museumdorp Orientalis

28/06
2019
Het oosters ogende Museumpark Orientalis diende afgelopen dagen als realistisch decor voor een inlichtingenoefening. Ook het weer speelde, met temperaturen van rond de 30 graden Celsius, zijn rol enthousiast mee met de 36 rolspelers en 64 Belgische, Duitse en Nederlandse militairen. Zij oefenden zich met rollenspelen in het opbouwen van relaties en verzamelen van inlichtingen in een missiegebied. Nederlands oudste openluchtmuseum leende zich hier uitstekend voor.

Aan oefening Common Ground in het dorp Heilig Landstichting bij Nijmegen deden Cimic- en Psyops-militairen mee. De eerste groep (civil-military cooperation) richt zich met name op het opzetten van samenwerkingsinitiatieven de lokale bevolking en maatschappelijke organisaties. Psyops-militairen  (psychologische operaties) richten zich op het beïnvloeden van gedrag en houding van de lokale bevolking voor de missie. Hiervoor gebruiken ze gesprekken maar bijvoorbeeld ook radio-uitzendingen.

Geen koetjes en kalfjes

Het museumpark werd tijdelijk bewoond door professionele rolspelers. Zij kropen in de huid van locals van een fictief dorp. De militairen moesten deze samenleving in kaart brengen met gesprekken. Die gingen zeker niet alleen over koetjes en kalfjes. De acteurs gooiden alle emoties in de strijd. Het was aan de militairen om daar professioneel en evenwichtig op te reageren.

Dilemma’s

Daarbij kwamen ze regelmatig voor dilemma’s te staan. Wat doe je als iets volgens de Nederlandse normen en waarden niet door de beugel kan? Zeg je daar dan iets van? Met het risico dat een gesprek en een opgebouwde relatie eindigen. Of rapporteer je alleen aan je commandant, in de hoop dat er later iets mee wordt gedaan?

Het CIMIC- en het PSYOPS-peloton van 1 Civiel en Militair Interactie Commando werkten aan hun interculturele communicatie met internationale collega’s. Belgische en Duitse collega’s oefenden mee vanwege de unieke oefensetting, maar ook om van elkaar te leren en de onderlinge communicatie te versterken. Het park was gewoon open voor bezoekers, dus ook zij konden in gesprek met de militairen.

Datum: vrijdag 28 juni 2019, 14:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry