Tropische hitte keert terug

27/06
2019
Wat was het afgelopen week heet in het land. De tropische grens van 30 graden werd in vrijwel het hele land overschreden en talrijke records zijn gesneuveld. Het oude landelijke junirecord van 37,9 graden op 27 juni in 1947 in Venlo staat nog steeds, maar met 36,5 graden kwam het Achterhoekse Hupsel er dinsdag wel erg dichtbij. Inmiddels is de wind van het hete zuidoosten naar het minder warme noorden gedraaid en komen de temperaturen een stuk lager uit. Vooral in het noorden en langs de westkust is het verschil groot. Met daar een wind vanaf het relatief koele Noordzeewater wordt het er nog amper 20 graden. Landinwaarts warmt de lucht nog iets verder op, met daar nog de (ruime) twintigers. Even afkoelen dus, want komend weekend keert de tropische hitte terug.

Veel mensen maakten vanochtend gretig gebruik van de frisse noordenwind die waaide. Ramen en deuren lekker tegen elkaar open zetten en doorwaaien maar! En dat scheelde meteen een aantal graden. Ook vandaag (donderdag) bleef die noordenwind waaien en was het op sommige plaatsen zelfs ronduit fris, met vooral in de noordelijke helft van het land ook aardig wat bewolking. In het zuiden was het vrijwel helder en daar liep de temperatuur nog op tot boven twintig graden, met in Limburg nog een zomerse 25 graden.

Afkoel moment
Ook donderdagavond en de nacht naar vrijdag lenen zich uitermate goed om het huis even iets af te laten koelen, met minima rond een graad of 12. En grijp die kans, want in de loop van vrijdag draait de wind alweer naar het warmere oosten en schiet het kwik weer omhoog. In het oosten, midden en zuiden van het land wordt het een zomerse 25 tot 27 graden, in het westen rond 23 graden. Met in de noordelijke provincies nog langere tijd wind vanaf de Noordzee, is het daar nog iets ‘koeler’ met 17 tot 21 graden en trekken daar soms ook wat wolkenvelden voorbij.

35 graden
Zaterdag draait de wind ook daar naar het oosten tot zuidoosten. Een hogedrukgebied schuift vanaf de noordelijke Noordzee richting de Duitse Bocht, waarna er vanuit de centrale delen van Europa erg warme en droge lucht bij ons wordt aangevoerd. De zon schijnt volop en met nauwelijks wind wordt het op grote schaal weer dertig graden of meer. In de zuidoosthoek vinden we de hoogste waarden, met daar naar verwachting 35 graden. Met zo’n aflandige wind weet de warme lucht ook de kust te bereiken, met ook op de stranden 28 tot 31 graden.

Zondag minder warm
In de nacht naar zondag trekt het hogedrukgebied verder richting het zuidoosten van Europa, waarna de weg bij ons wordt vrijgemaakt voor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Een inactief koufront trekt van west naar oost over het land en daarachter klapt de wind om naar het westen. In het oosten en zuidoosten wordt het voor het koufront uit nog wel 26 tot zelfs 32 graden, maar in de rest van het land is het met 20 tot 25 graden een stuk minder warm. Wel is het wederom zonnig!

Volgend hogedrukgebied
Na het weekend dient zich vanuit het westen tot zuidwesten alweer een volgend hogedrukgebied aan. Deze lijkt zich met de kern boven de Britse Eilanden te nestelen, waardoor er bij ons enige tijd een noordelijke wind gaat waaien. Voorlopig blijven de tropische temperaturen daarmee uit, maar koud wordt het zeker niet. Na een relatief wat frissere start van de week, met waarden net boven 20 graden, zien we later in de week de temperatuurcurve voorzichtig weer wat omhoog gaan. Met dat hogedrukgebied in de buurt is het bovendien rustig weer, met geregeld zon en slechts af en toe een lokale bui. Aanhoudend zomers dus, maar met iets lagere maximum- en minimumtemperaturen!

Ruim 40 graden
Ook elders in Europa is het de komende dagen zomers. Zo wordt zaterdag net ten zuiden van Parijs hoogstwaarschijnlijk op grote schaal de grens van 40 graden overschreden! Ook in Spanje en Italië zien we veertigers en zelfs in de omgeving van Berlijn wordt het komende zondag zo warm. Met de Noordzee in onze buurt, wordt het bij ons (gelukkig?) niet zo warm.

Datum: donderdag 27 juni 2019, 18:16
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noordelijke, Parijs, Spanje, Venlo

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry