Facebook vraagt om regels, maar saboteert het politieke proces

21/06
2019
‘Overheden moeten zelf juist opschieten met regelgeving rond privacy, data en inhoud,’ zo luidt het verhaal van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg waarover afgelopen week in onder meer het Algemeen Dagblad werd bericht. Een opmerkelijke oproep, die haaks staat op de daden van het bedrijf.

Schandaal na schandaalAl jaren volgt rond Facebook het ene schandaal na het andere. Er worden veel te veel gegevens van gebruikers verzameld. Facebook gaf andere bedrijven toegang tot privéberichten van gebruikers. Dankzij beveiligingslekken kwamen gegevens van miljoenen gebruikers in handen van hackers. Onlangs nog beloofde een facebook-woordvoerder in de Tweede Kamer dat de Nederlandse kiezer niet langer vanuit andere landen bestookt kon worden met politieke advertenties - het bleek echter nog steeds mogelijk, toonden wij met eigen onderzoek aan.

Bits of Freedom bewijst: Facebook liegt tegen Tweede Kamer over verkiezingsmanipulatie

Ja, de politiek moet meer doen. Maar...Al jaren belooft het omstreden bedrijf beterschap. Nu heeft het een nieuwe strategie gekozen: doen alsof niet Facebook, maar ‘de politiek’ verzaakt. “Wij geloven echt dat de regelgeving beter moet. Regulering gaat langzaam,” zegt Sandberg. Absoluut, ‘de politiek’ kan en moet veel meer doen om onze privacy en vrijheid online te beschermen. Maar dat zou een stuk minder langzaam gaan als Facebook niet tientallen miljoenen euros zou steken in het belobbyen van de politieke besluitvorming in Washington, Brussel en Den Haag.

\'Kritische bedreiging\'Facebook heeft in Europa zeer actief geprobeerd om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) onderuit te halen, omdat deze nieuwe privacybescherming volgens interne notities een ‘kritische bedreiging’ voor het bedrijf zou vormen. Voormalig eurocommissaris Viviane Reding liet weten dat het de meest agressieve lobbycampagne betrof die ze ooit had meegemaakt. In maart onthulde The Observer dat Facebook tegen landen had gedreigd om toegezegde investeringen in te trekken als de wetgeving niet Facebook-vriendelijker zou worden.

SaboteurOok wij willen dat de politiek opschiet met betere privacy- en datawetten. In het proces om dat voor elkaar te krijgen is Facebook echter geen bondgenoot, maar saboteur.

Datum: vrijdag 21 juni 2019, 12:06
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Belgi, Brussel, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry