Explosie van warmte, eh hitte

21/06
2019
De zomer tot nu toe deed het redelijk netjes. Er vielen buien, er waren bewolkte dagen en de warmte was gematigd. Maar vanaf zondag vliegen we thermisch flink uit de bocht en gaan we naar tropische temperaturen. Een hittegolf is in de maak!

Aanvoer van warme lucht
De opmaat naar de hete episode is zojuist van start gegaan. Boven de Golf van Biskaje en Zuidwest-Engeland komt een hogedrukgebied naderbij. De wind is vandaag nog aanlandig en houdt de middagtemperaturen op 18 tot 20 graden. Komende nacht arriveert de kern van het hogedrukgebied, al aansterkend, boven ons land. Zaterdag overdag beweegt dat systeem naar Zuid-Scandinavië en komt een aflandige wind tot stand. Nu kan de warmte vanuit oostelijk Europa binnenstromen. De eerste dagen van de komende week komt het hogedrukgebied boven het noorden van Europa te liggen en zien we vrijwel alleen maar zon en lopen de temperaturen fel op naar dikke dertigers. Op maandag hebben we maxima van 32 graden uitstaan voor Centraal-Nederland, dinsdag en woensdag gaan we her en der dik over de 35 graden.

Hogedrukgebied hogerop
Een belangrijk aspect van de hitte van komende week is de vorming van een hogedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer. Dat ontstaat door aanvoer van warme lucht op een aantal kilometers hoogte. Daar waait de wind vanuit het zuiden, daar waar de grondwind volgende week uit het oosten tot zuidoosten waait. Die warmte op hoogte heeft een belangrijk bij-effect; er komt een inversie tot stand op ongeveer twee kilometer boven ons en die is dalende. Dit heeft tot gevolg dat de zon niet een hele dikke luchtlaag hoeft te verwarmen, maar dat er juist al heel snel effect van zonne-instraling is en dat je dus enorm kunt pieken in je middagtemperatuur.

Er zijn overigens twee inversies. De nachtelijke inversie ligt dinsdag op ongeveer 400 meter hoogte, met op die hoogte een temperatuur van 25 of 26 graden. Omdat de ochtendzon tijdens de eerste uren van de dag maar een hele dunne laag hoeft te verwarmen, zul je dus heel snel ook aan de grond op die temperatuur uitkomen. Vervolgens wordt de nachtelijke inversie verbroken en moet een wat dikkere luchtlaag worden verwarmd. Met dus de aantekening dat die luchtlaag veel minder dik is dan gemiddeld door het hogedrukgebied op hoogte.

Vergelijking met 1947
De situatie van de komende maanden lijkt op die van de hete juni-periode van 1947. Aan de grond waaide een zeer warme zuidoostelijke wind doordat er ten noorden van ons land een hogedrukgebied lag. Op hoogte was de wind zuidelijk en leidde de vorming van een hogedrukgebied in de hogere luchtlagen tot een laagliggende hogedruk-inversie. De 27e juni van dat jaar is nog steeds de heetste junidag van de derde decade, met in De Bilt 35,7 graden. Eens kijken of we dat decade-record gaan evenaren. Of passeren …

ECMWF en GFS
Hoe lang gaat de hitte voortduren? Daar zijn de diverse modellen het nog niet over eens. De nieuwste uitvoer van het ECMWF-model laat een ‘dipje’ zien vanaf het midden van de week door een tijdelijke noordwestelijke wind. Het blijft daarbij zonnig, maar de temperaturen worden getemperd. Het GFS-model heeft dat juist helemaal niet, die laat de hele week, en tot ergens in het weekeinde, de hitte voortduren. Daar dus geen tijdelijke aanlandige wind.

Exacte temperaturen voor jouw locatie
Bij deze berichten wordt menigeen waarschijnlijk nieuwsgierig naar de exacte temperaturen en wanneer we weer een eerste onweersbui kunnen verwachten. Op onze website kun je allerlei details vinden over de weersverwachtingen voor allerlei plekken. Op de telefoon is het gebruik van WeatherPro aan te bevelen. Er is een gratis versie en een betaalde versie.

Bron: MeteoGroup, wetterzentrale.de

Datum: vrijdag 21 juni 2019, 12:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry