Weekoverzicht Defensieoperaties

19/06
2019
Een zoekteam van Defensie heeft op Bonaire de woning van een man doorzocht die verdacht wordt van drugstransport. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 12 tot en met 18 juni.

Archieffoto (2017) van een zoekteam van Defensie in actie.

De huiszoeking in de hoofdstad Kralendijk gebeurde nadat de man was aangehouden. Hij wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor het transport van 60 kilo cocaïne. Dat gebeurde per vliegtuig van Bonaire naar Amsterdam in juni 2018.

Overdracht NAVO-vloot

Het fregat Zr. Ms. Evertsen is na 6 maanden klaar met haar inzet voor de NAVO-vloot Standing Naval Maritime Group 2. Nederland had een jaar lang de leiding over dit snel inzetbare vlootverband.

Een gecamoufleerde Nederlandse Boxer rijdt door de Litouwse bossen.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen oefenden het vertragen van een oprukkende vijand, totdat versterkingen kunnen worden ingebracht. Die versterking zou bijvoorbeeld de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) kunnen zijn die onlangs een snelle verplaatsing naar Polen oefende.

Ze vochten zij aan zij met onder andere Duitsers, Noren en Tsjechen. Daarbij werden ze bijgestaan door Litouwse luchtverdedigingseenheden en Britse Apache-gevechtshelikopters. De internationale eenheden werken nauw samen. In het veld verstrekken Noorse eenheden bijvoorbeeld inlichtingen en sturen zij luchtsteun aan. Op logistiek gebied worden Nederlandse voertuigen bijgetankt door Duitsers, en de zwaar-transporteenheid van Nederland verplaatst Duitse voertuigen voor onderhoud.

In Litouwen zijn permanent circa 250 Nederlandse militairen gestationeerd. Samen met ongeveer 1.000 internationale collega`s vormen zij de NATO enhanced Forward Presence (eFP).

Lopende operaties buitenland:

Het Redeployment Element in Mali ging verder met het inpakken en opruimen van het Nederlandse missiematerieel. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Nederlandse Force Protection (FP) en Mobile Medical Teams (MMT) zorgen ervoor dat Nederlandse adviseurs in Noord-Afghanistan hun werk kunnen doen. De adviseurs adviseren hun Afghaanse partners onder andere op het gebied van operationele planning, logistiek, bedrijfsvoering en gender.
Afgelopen maand wisselde de eenheid die de Afghaanse speciale eenheden traint en begeleidt. Mariniers van NLMARSOF (martime special operations forces) namen deze taak over van commando’s van het Korps Commandotroepen. Daarnaast is het Nederlands chirurgisch team van het Instituut Defensie Relatieziekenhuizen (IDR) ingezet voor de behandeling van een aantal gewonde Afghaanse SOF-militairen. Voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) leiden Nederlandse militairen Oegandese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Niger werken Nederlandse trainers. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september. De marechaussee doet mee aan operatie Poseidon van de Europese grens- en kustwacht Frontex. Ongeveer 250 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ruimde 34 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.

Datum: woensdag 19 juni 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Bagdad, Groningen, Irak, Leiden, Litouwen, Mali, Niger, Noord-Holland, Polen, Qatar, Soedan, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry