Herziene doctrine sluit aan op veranderde wereld

19/06
2019
De Nederlandse Defensie Doctrine (NDD) is herzien. Dit is met name gebeurd om weer aan te sluiten op ontwikkelingen in het wereld- én dreigingsbeeld. De doctrine beschrijft de principes die ten grondslag liggen aan de inzet van de krijgsmacht. Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer kreeg als opdrachtgever het 1e exemplaar overhandigd.

“De herziening was nodig; de wereld verandert en wij moeten daar op inspelen”, licht Bauer toe. “Hierin staat hoe en waarom wij de dingen doen zoals wij ze doen. Het is het uitgangspunt voor het plannen, voorbereiden en uitvoeren van militaire operaties. De doctrine maakt gebruik van lessen uit de geschiedenis, van originele denkers en van opgedane ervaringen. De NDD is dus gezaghebbend, maar de toepassing vraagt altijd het oordeel van een professional. De doctrine vervangt dus nooit het individuele initi­atief of de opvatting van mensen.”

Download deze video

MP4-video

Video | 18-06-2019 | 02:01 | mp4 | 23.8 MB

Uitgeschreven tekst

De Nederlandse Defensie Doctrine, de NDD, is herzien. Daarvoor zijn enkele aanleidingen:

Ontwikkelingen in wereldbeeld en dreigingsbeeld. Verandering van de doctrine van de NAVO. En het toenemende belang van het domein cyber­space.
Voor een antwoord op deze ontwikkelingen is een goede samenwerking onmisbaar. Binnen onze eigen krijgsmacht, en internationaal. De krijgsmacht functioneert alleen als iedereen elkaar begrijpt en dezelfde taal spreekt.

De Nederlandse Defensie Doctrine beschrijft onze principes over inzet van de krijgsmacht. En is ons uitgangspunt voor het plannen, voorbereiden en uitvoeren van militaire operaties. Maar daarmee vervangt het nooit het individuele initi­atief van onze mensen.

Er zijn enkele belangrijke wijzigingen in de nieuwe NDD. Er is meer aandacht voor hybride dreigingen. Het accent verschuift van veiligheids- en stabiliteitsop­eraties naar gevechtsoperaties, nationale operaties en grootschalige, interstatelijke conflicten. Waarbij een integrale benadering van groot belang is. We treden geïntegreerd op, met civiele en militaire partners. We zijn in toenemende mate afhankelijk van infor­matietechnologie. En we kunnen onze belangen niet alleen met fysieke mid­delen beschermen.

De krijgsmacht moet ook niet-fysieke informatieoper­aties uitvoeren om beïnvloeding af te dwingen. De NDD onderschrijft de doctrine van de NAVO, maar legt haar eigen, Nederlandse accenten. Daarbij baseert de doctrine zich op operationele ervaringen in missies van de afgelopen jaren.

De NDD is richtinggevend en verbindend. Alle andere doctrines binnen Defensie passen binnen deze overkoepelende doctrine. De Nederlandse Defensie Doctrine geeft richting aan de inzet van de krijgsmacht.

Richtinggevend en verbindend

De herziene editie werd uitgereikt op de Nederlandse Defensie Academie in Breda. De NDD is onderdeel van de lesstof voor officiersopleidingen en loopbaanopleidingen. De NDD is richtinggevend en verbindend. Alle andere doctrines binnen Defensie vallen onder deze overkoepelende doctrine.

Voor de herziening zijn verschillende aanleidingen:

Ontwikkelingen in wereld- en dreigingsbeeld Verandering van de NAVO-doctrine Groter belang van het domein cyber­space
Voor een antwoord op deze ontwikkelingen is een goede samenwerking onmisbaar. Binnen onze eigen krijgsmacht, en internationaal. De krijgsmacht functioneert alleen als iedereen elkaar begrijpt en dezelfde taal spreekt. De herziene doctrine onderschrijft zodoende de NAVO-doctrine, maar legt haar eigen, Nederlandse accenten. Daarbij baseert de doctrine zich op operationele ervaringen in missies van de afgelopen jaren.

Luitenant-kolonel Carel Sellmeijer is voorzitter van de Schrijfgroep NDD: “Door de herziening kan de NDD de komende jaren weer dienen als brondocument voor het denken over de inzet van de krijgsmacht. Het gaat daarbij over het militair-strategisch niveau, met de daarbij behorende grondslagen, denkmodellen en begrippen. De hedendaagse uitdagingen hebben een vaste plek gekregen. Het lastigste zal zijn om oude begrippen te vervangen door nieuwe begrippen.”

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer ontvangt als opdrachtgever het 1e exemplaar van de NDD.

Hybride dreigingen

Belangrijke wijzigingen liggen op het vlak van ontwikkelingen in wereld- én dreigingsbeeld. Daarom is dat er meer aandacht voor hybride dreigingen. Ook verschuift het accent van veiligheids- en stabiliteitsop­eraties naar gevechtsoperaties, nationale operaties en grootschalige, interstatelijke conflicten. Een integrale benadering is daarbij van groot belang. Dat betekent dat Defensie tegenwoordig niet alleen met andere militaire partners optrekt, maar nadrukkelijk ook met (internationale) civiele partners.

Cyber

Ook is er aandacht voor de toegenomen afhankelijkheid van infor­matietechnologie. De Nederlandse belangen zijn niet langer alleen te beschermen met fysieke mid­delen. Digitale wapen- of informatieoperaties zijn nodig om beïnvloeding af te dwingen.

Downloads

Nederlandse Defensie Doctrine 2019 De Nederlandse Defensie Doctrine verklaart het militaire instrument van de macht en het nut ervan, zowel in als buiten ...

Publicatie | 19-06-2019

Datum: woensdag 19 juni 2019, 15:27
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Breda, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry