Hittegolf in de maak?

19/06
Vandaag wordt de warmte verdreven door stevige onweersbuien, maar een nieuwe warmte-opstoot ligt alweer op de loer. Gaan we misschien een hittegolf krijgen? Het zou zomaar kunnen en dus tijd om er eens wat dieper in te duiken.

Even het geheugen opfrissen
Als het even warm wordt in de zomer dan is het woord ‘hittegolf’ niet ver weg. Er wordt al vaak gesproken over een hittegolf, maar daar zitten wel wat eisen aan vast. Laten we even nagaan wanneer een hittegolf officieel een hittegolf genoemd mag worden.

We spreken van een hittegolf als het minstens 5 dagen op rij meer dan 25 graden wordt, waarvan er in die 5 dagen ook nog eens 3 dagen moeten zijn met meer dan 30 graden. Dit zijn de minimale voorwaarden; een hittegolf kan dus ook zomaar twintig dagen duren. Als de maximumtemperatuur maar ergens in die twintig dagen boven de 30 graden uitkomt. Er mag ook geen enkele onderbreking zijn en dat betekent dus een temperatuur onder de 25 graden. Het jaar 2018 is een mooi voorbeeld.

Bijzondere periode
Het zal niemand ontgaan zijn, maar 2018 ging de boeken in als een recorddroge en -warme zomer. In De Bilt, ons landelijke meetstation, werden twee hittegolven gemeten en dat komt niet heel vaak voor. Van 15 t/m 27 juli werd iedere dag in De Bilt een maximumtemperatuur gemeten van meer dan 25 graden en zeker drie keer werd de 30 graden overschreden. Op zaterdag 28 juli werd het in De Bilt net geen 25 graden en dus was de hittegolf ten einde. Echter, de tweede hittegolf begon meteen de volgende dag, op 29 juli, en duurde t/m 7 augustus. Deze onderbreking van 1 dag zal voor veel mensen niet gevoeld hebben als het einde van een hittegolf, maar voor de statistieken was dat dus wel het geval. Overigens beleefden we regionaal (dat is dus niet in De Bilt) en veel langere hittegolf. Op meetstation Twenthe en Hupsel duurde de hittegolf maar liefst 29(!) dagen. Zeer bijzonder en voor warmteliefhebbers een zomer om van te smullen.

Volgende week?
Wat zit er dan volgende week voor ons in? De pluim wordt met de run warmer en dus is er een rëele kans op een hittegolf, zéker regionaal gezien. Na eerst een korte koelere periode begint de temperatuur op zondag alweer lekker op te lopen naar zomerse waarden van meer dan 25 graden en zeker vanaf maandag is het goed mogelijk dat we drie of misschien wel vier dagen gaan krijgen met 30 graden of meer. Ook de dagen daarna lijkt het nog goed warm te kunnen blijven met dus grote kansen op een hittegolf. De spreiding in de pluim is nog vrij groot, maar de potentie is zeker aanwezig. Het zou zomaar kunnen dat het in het oosten en zuiden weleens 35 graden kan gaan worden. In Duitsland wordt het misschien nog wel gekker. Ik zal niet vreemd opkijken als daar ergens de 40 graden gehaald gaat worden.

Maar eerst…
Dit is allemaal voor volgende week, maar eerst hebben we nog te maken met de actuele warmte. Vanochtend zijn lokaal al pittige buien gevallen, maar er volgt vandaag nog meer. De temperatuur loopt nog behoorlijk op. Lokaal is misschien wel weer 30 graden mogelijk in het oosten van het land. Het is vochtig en klam en voor het gevoel zal het behoorlijk benauwd en broeierig zijn. De warmte is een voedingsbodem voor onweersbuien. Bij 25 graden zijn al stevige onweersbuien mogelijk, bij 30 graden worden ze uiteraard een stuk pittiger. Alles zal afhangen van hoe snel en hoe lang het kan opwarmen. Dit alles is afhankelijk van de hoeveelheid bewolking die nog aanwezig zou kunnen zijn.

Daarmee kan het weleens behoorlijk gaan spoken. De meest zware exemplaren lijken weggelegd voor het oosten van het land en zeker boven Duitsland wordt opnieuw noodweer verwacht. Tijdens de buien is lokaal veel neerslag mogelijk, hagel, onweer en ook zware windstoten behoren tot de mogelijkheden. Overigens wil het niet zeggen dat de rest van het land geen onweer kan krijgen. Dat behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Even koeler
Donderdag tot en met zaterdag is het vervolgens weer een stuk koeler met een graad of 20. Prima dagen om even de ramen te openen en het huis te luchten. Voor je het weet bevinden we ons volgende week weer in tropische temperaturen, en ook de nachten brengen daarbij maar nauwelijks verkoeling.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 19 juni 2019, 11:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry