De warmte verdreven

18/06
We zitten er vandaag, dinsdag, nog middenin. Rond half 9 vanochtend was het op enkele plekken in het land al ruim 20 graden en dat was nog maar het begin. Op grote schaal zomerse waarden en langs de oostgrens zelfs tropische hitte, maar net als veel vaker dit voorjaar is de warmte wederom van korte duur. Stevige regen- en onweersbuien staan op het punt om de warmte te verdrijven.

Na de hoge temperaturen van vandaag blijft het ook dinsdagavond en in de nacht naar woensdag nog erg warm. De temperatuur blijft ’s nachts steken rond een graad of 16 en de luchtvochtigheid neemt toe. Een zwoele en wat broeierige nacht dus, waarin ook al een eerste lokale bui kan vallen.

Uitdovende buien
Aan de voorzijde van een lagedrukgebied net ten noorden van Portugal ontstaat dinsdag boven westelijk Frankrijk namelijk een thermisch lagedrukgebied, waarbij steeds meer en makkelijker regen- en onweersbuien ontstaan. Het lagedrukgebied ontstaat boven het warme Frankrijk en trekt gedurende de avond en nacht noordwaarts, waarna enkele bijbehorende buien ook ons land weten te bereiken. Het zijn geen hele zware buien meer, maar een enkele klap onweer is hierbij niet uitgesloten. Ook woensdagochtend trekken er nog een paar van die buien over ons land, waarna het rond de middag een tijdje wat rustiger wordt. Het klaart op en de temperatuur stijgt dan toch weer snel tot 23 graden aan de kust en 29 graden langs de grens met Duitsland.

De buien die ontstaan
In die snel opwarmende en steeds vochtiger wordende atmosfeer wordt het lucht onstabiel en al snel ontstaan flinke stapelwolken die uitgroeien tot stevige buien. Tegelijkertijd stroomt in de hogere luchtlagen iets minder warme lucht over onze omgeving uit, waardoor de buien nog een extra trigger krijgen en nog pittiger kunnen uitpakken. Als alles goed samenvalt, kunnen het lokaal weer stevige exemplaren worden, met onweer, hagel, veel regen in relatief korte tijd en soms zware windstoten, tot rond 90 km/uur. Er kan zo’n 10 en 15 millimeter neerslag vallen, lokaal meer, waarbij er een risico is op kortstondig wateroverlast.

Tijdelijk minder warm
Gedurende de woensdagavond trekken de meeste buien naar het noordoosten weg en komt de aanvoer van minder warme lucht op gang. Donderdag overdag wordt het nog maar 18 tot 22 graden, met nog steeds een paar regenbuien. Vanaf vrijdag volgt een aantal droge dagen, met bovendien weer flink wat zonneschijn. De maximumtemperaturen laten na een vrij ‘normale’ 20 graden op vrijdag, vervolgens in het weekend weer een licht stijgende lijn zien.

Datum: dinsdag 18 juni 2019, 15:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Portugal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry