Tropisch warm

17/06
De combinatie van aangevoerde warme lucht en flink wat zonneschijn resulteert momenteel in enkele zomerse tot tropische dagen, met dinsdag regionaal 30 graden. Stabiel zomerweer zit er voorlopig echter niet in, want er liggen ook alweer stevige regen- en onweersbuien op de loer.

Rondom een flink hogedrukgebied, dat met de kern boven Duitsland en Polen ligt, stroomt vanaf vandaag met een zuidelijke wind erg warme lucht onze omgeving in. In de centrale en oostelijke delen van Europa is al gedurende lange tijd erg warm, met daar veelal 30 tot 35 graden. Een deel van die warmte komt nu ook onze kant op. Het langjarig gemiddelde voor juni is bij ons een graad of 20 en daar komen we de komende dagen ruim bovenuit. Vanaf woensdag trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten, richting Rusland, waardoor bij ons de weg weer wordt vrijgemaakt voor lagedrukgebieden en minder warme vanaf de Atlantische Oceaan.

Avondzon
De langste dag (21 juni) nadert en we kunnen in deze tijd van het jaar dan ook lang van het zonnige weer genieten. De zon komt momenteel ‘s ochtends rond half zes op en gaat iets na tienen ’s avonds pas weer onder. Een daglichtperiode van 16,5 uur dus en dat betekent dat het na een stralende en warme dag ook maandagavond nog lang zonnig en aangenaam blijft. Zolang de zon nog schijnt, blijft het kwik nog rond 20 graden uitkomen en zodra de zon onder gaat koelt het af tot rond 14 graden.

Tropische temperaturen
Met het hogedrukgebied boven onze omgeving staat er bijna geen wind en in de nacht naar dinsdag kan dan ook wat mist of nevel ontstaan. Met het opkomen van de zon lost dit dinsdagochtend echter weer snel op en dan is er dinsdag weer flink wat ruimte voor de zon. Helder blauw is de lucht niet, want er trekken op grotere hoogte in de atmosfeer geregeld sluierwolken over het land. Over het algemeen komt de zon daar goed doorheen, maar af en toe is het wat dikker en lukt dat net niet. De temperatuur komt nog hoger uit dan op maandag, met in het oosten en zuidoosten van het land een tropische 30 graden. Aan de kust is het met 20 tot 24 graden iets minder warm.

Onweersbuien
Dinsdagavond wordt de dag in het zuidwesten en westen van het land afgesloten met een lokale regen- of onweersbui. Woensdag valt er op meer plaatsen een regen- of onweersbui. Dat kan lokaal al vanaf de ochtend gebeuren, maar de meeste buien vallen woensdagmiddag en -avond. De zon blijft daar tussendoor ook geregeld tevoorschijn komen en het blijft warm, met 21 tot 29 graden.

Minder warme lucht
Achter die (onweers)buien draait de wind vanaf donderdag naar het zuidwesten en stroomt minder warme lucht ons land in. Hoewel nog steeds boven normaal, wordt het dan nog ‘maar’ een graad of 21. Vooral donderdag blijven ook enkele buien vallen, een enkele nog gepaard met onweer, maar we gaan weer droog het weekend in. Ook gaan de temperaturen dan geleidelijk weer iets stijgen, maar hoger dan een zomerse 25 of 26 graden komen we dan voorlopig niet meer uit.

Datum: maandag 17 juni 2019, 14:18
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Polen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry