Nacht naar zaterdag brengt veel regen

14/06
Terwijl de oostelijke helft van Europa voluit in zomerse warmte/hitte blijven vertoeven, houden we in Nederland het tamelijk wisselvallige weerbeeld van dit moment vast. Het betekent geregeld een paar buien of een episode met regen, maar het houdt ook in dat de temperatuur bij tijden echt wel leuk kan uithalen. Zoals bijvoorbeeld richting komende woensdag.

Juni in Noord-Holland het natst
De maand juni is tot nu toe tamelijk nat verlopen. We zijn nog lang niet overal aan de klimatologische hoeveelheid regen voor juni, maar daar wordt aan gewerkt. In Noord-Holland zijn de neerslagsommen al over de norm heen, met op enkele plekken vlakbij de kust en op en rondom Texel al waarden die tot over de 100 millimeter gaan (100 liter per vierkante meter). In het oosten en noordoosten van het land liggen de neerslagsommen veelal nog 20 tot 40 millimeter onder hetgeen ‘normaal’ is. Maar kijk eens naar de kaart betreffende het neerslagtekort: we zijn vanaf begin juni heel erg bijgetrokken en het neerslagtekort zit bijna op de gangbare waarde voor deze tijd van het jaar.

Neerslag op komst vanuit Frankrijk
Deze vrijdagochtend vallen er verspreid wat buien, die vanmiddag via het noorden wegtrekken en waarna de zon vanuit het zuiden vaker gaat doorbreken. Ondertussen ontstaat er boven de zuidelijke en oostelijke delen van Frankrijk een neerslaggebied dat in de stroming noordwaarts wordt geduwd. Het bijbehorende lagedrukgebied lijkt over de westelijke delen van Duitsland te trekken, terwijl een bulk aan neerslag aan de westzijde van die depressie mee noordwaarts schuift.

Vanaf rond middernacht arriveert die neerslag in het zuiden van Limburg en zal van daaruit noordwaarts ons hele land aandoen. De verwachte neerslagsommen zijn fors. In de nacht gemakkelijk 7 tot 15 millimeter en zaterdag overdag komen daar nog 4 tot 10 millimeters bijop. Daarbij wordt het al vrij snel in de ochtend grotendeels droog in het zuiden, maar zullen de noordelijke provincies ook een deel van de middag nog in de regen zitten.

Onweersbuien?
De meeste activiteit voor wat betreft onweer lijkt voor Duitsland te zijn komende nacht en morgen. Voor Nederland lijken de oostelijkste regio’s mogelijk een paar bliksems mee te krijgen, voor de rest lijkt het vooralsnog om gestage regen te gaan. Ook voor wat betreft wind zijn er geen bijzonderheden te verwachten.

De fraaiste dag van het weekeinde lijkt de zondag te zijn. Na een kalme start met lokaal een mistveld, warmt het overdag met behoorlijk wat zon op naar 18 tot 20 graden aan zee en naar 21 tot lokaal 24 graden in het binnenland. Een enkele middagbui is niet uitgesloten, maar dat is dan een lokaal verschijnsel.

Zomerwarmte op komst
Na zondag gaan we een drietal warme dagen tegemoet. Het hogedrukgebied dat steeds vooral de oostelijke helft van Europa beïnvloedt, ligt dan ook boven onze omgeving en houdt het kalm, droog en met flink wat zon. De kern van het hogedrukgebied verschuift wel weer vrij snel naar het oosten van Europa, maar voor de warmteliefhebbers heeft dat als voordeel dat de wind naar de zuidelijke tot zuidoostelijke hoek draait. Daarmee kan warmere lucht binnenschuiven, waarbij de piek op woensdag wordt verwacht. Voor die dag hebben we momenteel 25 tot 31 graden uitstaan. Aangezien de hoogtetrog (koude lucht op grotere hoogte) door het wegschuiven van het hogedrukgebied weer in de buurt komt, zullen er later in de week wel weer onweersbuien volgen. O gaat dat, in een wisselvallige en groeizame zomer.

Bron: MeteoGroup, KNMI

Datum: vrijdag 14 juni 2019, 11:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Texel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry