Uitgelaten appgroep verraadt hartstocht voor het vak

13/06
2019
Honderden. Véle honderden appjes gingen vorige week door onze team-app. Meldingen van collega’s met uitingen als: ‘hier nu fantastische lichtshow’, ‘ik zie wegdraaiende cel naar links’ en ‘Wageningen nu zware inflow’. Het was een week die de passie voor het weer in volle vaart tot grote hoogte opstuwde en waarin we in gezamenlijkheid het verhaal over de tornado’s van 4 juni hebben kunnen reconstrueren.

Zondag 2 juni: Over de hitte en de buien
De lange appsessie start eigenlijk al op zondag de tweede juni. Het was de eerste dag van het jaar met dertigers op de thermometer. De appjes gaan eerst over de warmte, die tot op de stranden aanwezig is. In de loop van de avond komen radarplaatjes in beeld. Er was immers onweer door ons verwacht en dan wíl je ook dikke buien zien. Diverse foto’s worden gekoppeld aan teksten als: ‘mooie regenschermen’, ‘hier op het balkon 10 spatjes van buien rondom mijn tijdelijke meetpost’ en ‘vrij hoge wolkenbasis trouwens’. Tussendoor appt een teamlid een foto van een eland. Huh? Oh, een collega is in Zweden. De conversatie eindigt laat op de avond met een filmpje van Britta die vanuit haar slaapkamer de bliksemflitsen heeft vastgelegd.

Dinsdag 4 juni: ‘Wat. Een. Heerlijke. Lichtshow’
Op maandag 3 juni is het stil op de app. Maar dinsdag de vierde compenseert die rust. Halverwege de middag worden wat foto’s heen en weer geappt waarop kattenliefhebbers hun tijgertjes tonen die op het onweer liggen te wachten. Het verwachte noodweer treuzelt. Het wachten duurt voor iedereen lang. De buien blijven tijdens de eerste helft van de avond uit. Maar in de tweede helft poppen woelige cumuluswolken op en worden de buien zichtbaar die vanuit België het land inschuiven. Jordi Huirne meldt even voor tienen dat er in België al bomen om zijn. Reinout komt door met een berichtje over de grote afscherming die de buienradar aangeeft. Door de forse neerslag rondom de radars in Den Helder en De Bilt lijkt het net of de buien instorten, maar dat is zeker niet het geval.

Terwijl Casper meldt: ‘Wat. Een. Heerlijke. Lichtshow’, volgen de appjes elkaar in steeds sneller tempo op. ‘Het gaat tekeer hier joh’, ‘Lekkere bui om naar je auto te lopen na een avonddienst’ en ‘Op de A67 zijn bomen omgewaaid’. En af en toe wordt een kaartje met observaties geplaats. Zoals die van de doorstaande wind, rond 23.00 uur, waarin Deelen een volle 8 Beaufort aangeeft. Er worden wat tweets geplaatst, dit is te interessant om te laten liggen. Vrij of niet vrij.

Woensdag 5 juni ‘Daar gaan we weer’
Dat het er heftig aan toe was gegaan, dat wisten we. Maar op de woensdag zouden we pas geleidelijk een beeld krijgen van de volle omvang van de buien. Omdat we nog in onze vakantieweek zitten, besluiten Reinout en ik al vroeg in de ochtend om poolshoogte te gaan nemen in de nabijgelegen gebieden die veel schade hebben gemeld. Op de fiets naar de Veluwezoom en dan maar kijken wat we tegenkomen.

Die fietstocht en de berichten van Omroep Gelderland krijgen geleidelijk hun eigen dynamiek. Jordi Huirne blijft in de app allerlei schademeldingen plaatsen. Er komt een discussie op gang over valwinden en windhozen. Wat is het geweest dat die vele schade heeft veroorzaakt? Tijdens de fietstocht komen we steeds meer omgevallen bomen en afgedraaide boomtoppen tegen. We blijven foto’s in de app gooien van alle schade die we langs de rand van de Veluwezoom en in het dorp Rheden tegenkomen. Reinout staat via de telefoon Omroep Gelderland en De Gelderlander te woord. Gesprekken met inwoners en observaties van schade typen we in de app. Jordi maakt een internetverhaal en we blijven nieuwe informatie aan elkaar doorgeven via de app. Het enthousiasme spat van alle berichten af, net zoals de wil om het gebeurde gedegen te analyseren. Ondertussen komen de eerste vragen binnen via de mail, die vervolgens door worden gezet op de app. Het is een kakofonie van berichten, doortrokken van meteorologische opwinding.

Maar de dag is hiermee nog niet voorbij. In de late avond worden nieuwe buien verwacht. Een dutje is onze app niet gegund, we gaan naadloos van een hectische ochtend en middag, naar een onstuimige avondconversatie. Zoals Jordi Huirne op enig moment meldt: ‘Daar gaan we weer’. Er wordt aangestipt dat er ‘een bak schering is’ en Casper typt dat de ‘temperatuurgradiënt 11 tot 20 graden is’. Die 11 graden in de bui, terwijl de Achterhoek nog 20 graden opgeeft.

In de app gaat het over gustfronts, zware windstoten, convergentie en uitstulpingen. En er is geen nachtrust voor de smartphones. Het onweer gaat rond middernacht echt los, een paar collega’s beginnen te twitteren en filmpjes te maken. Oneindige donder en bliksem. Eén minuut voor twee uur wordt het pas weer stil op de app.

Donderdag 6 en vrijdag juni
Casper en Reinout trappen de donderdag af met appjes over de schade. Britta vraagt of Reinout in Huissen kan gaan kijken. Daar liggen op de dijk tig afgedraaide boomtoppen. Dat zou dan schade van 4 juni zijn. En Reinout zit alweer op de fiets. En hij vult de app opnieuw met foto’s en met plaatsen waar hij langs komt. Het gaat vrijwel allemaal weer over de ravage van 4 juni en de app loopt gewoon weer vol. Ook op 7 juni. Mails met schadesporen worden gedeeld, er wordt een kaartje van het schadespoor gemaakt en er wordt continu nagedacht en geanalyseerd. Het plaatje van wat er in de avond van 4 juni is gebeurd, wordt almaar completer. De geestdrift blijft. Britta appt een filmpje met daarop het geluid van de aanstormende tornado dat een vriend van haar heeft gemaakt. Alles wordt gevoegd bij de kennis die er al is. Jordi Huirne praat bij Omroep Gelderland de kijkers bij in het live-programma ‘De week van Gelderland’.

Op de fiets op pad
Maar ook in het weekeinde dat volgt, blijven de appjes binnenlopen. Het beeld is nog niet helemaal rond en iedereen deelt zijn visie. Jordi Huirne gaat nog even langs Rheden, Casper maakt een ruim 5 uur durende fietstocht met zijn zoontje achterop in de buurt van Eindhoven. Want ook daar is er schade en ook daar willen we kijken. Nieuwsgierigheid en diepe interesse. Ze blijven van de appgroep afspatten.

Nu, donderdag, is het rustiger geworden op de groeps-app. Het gaat weer geregeld over de huidige weergebeurtenissen. Zoals de prachtige lichtende nachtwolken van afgelopen nacht. De app lijkt zijn onstuimigheid te hebben afgeschud. Maar dat is schijn. De gepassioneerdheid kan zo maar weer in volle kracht losbarsten bij een bijzondere weersituatie.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 13 juni 2019, 12:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Eindhoven, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Rheden, Utrecht, Wageningen, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry