De eerste schadeclaim onder de AVG is binnen, maar het is wel een rare zaak

12/06
2019
Het is waarschijnlijk een juridische primeur: een rechter heeft een schadevergoeding toegekend op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat meldde RTL Z afgelopen vrijdag. De gemeente Deventer moet van de rechter 500 euro betalen aan een man van wie de gemeente de naam en woonplaats doorspeelde naar tientallen andere gemeenten. Ik ken ook geen andere uitspraken waarin sec voor misbruik van persoonsgegevens een schadevergoeding moest worden betaald. Het bedrag is niet mis dus ik hoop dat dit andere organisaties aan het denken zet. Want privaat handhaven kan iedereen, zelfs zonder advocaat.

De man wordt in diverse media als een professioneel wobber aangeduid, wat de zaak een reukje moet geven want wie doet dat nou, stelselmatig gemeentes om informatie vragen? Maar het is een grondrecht dat je dat mag doen. Gemeentes worstelen daar soms mee, en gaan dan onderling tips uitwisselen. RTL legt uit:

Een aantal van die gemeenten wilde kennis uitwisselen over hoe ze moesten omgaan met zijn verzoeken. In een e-mail aan ongeveer veertig tot vijftig andere overheden gaf de gemeente Deventer aan ook een Wob-verzoek van de man te hebben ontvangen, waarbij ze zijn naam noemden, aangaven dat het om een man ging (`hij’), waar hij woonde en hoe ze zijn verzoek hadden afgehandeld.

Dat was een probleem, want onder de Wbp én de AVG is het zomaar delen van persoonsgegevens niet echt de bedoeling. Onrechtmatig dus, en een onrechtmatige daad geeft aanleiding tot een schadevergoeding. Alleen, wat is dan je schade? Dat is al een decennium of zo het discussiepunt bij privacykwesties. En waar ze dan bij andere rechten – zoals het auteursrecht – een willekeurige tarieflijst erbij pakken of een bedrag uit de duim zuigen, word je bij persoonsgegevens er hard op gewezen dat je schade écht moet onderbouwen meneertje. Frustrerend ja.

Deze rechter pakt het in zoverre verfrissend aan dat hij het als immateriële schade aanmerkt en dan een bedrag van €500 billijk verklaart. De grond is dan de algemene “schending van de privacy”, dat de rechter herleidt tot “verlies van controle over zijn persoonsgegevens”. Controle over persoonsgegevens is één van de kerndoelen van de AVG (overweging 7), dus dat is een mooie invulling van dat grondrecht. Blijf van mijn gegevens af.

Opvallend daarbij is wel dat de rechter nadrukkelijk vaststelt dat Deventer geen oogmerk had de man kwaad te doen. Dit is dus uitdrukkelijk de schade bij een onschuldige inbreuk. En dat maakt het precedent des te interessanter. Als deze vogel tot een zomer leidt, dan kunnen dus heel wat organisaties 500 euro per geval af gaan tikken voor onschuldige slordigheden. Ik zei al, private handhaving gaat het helemaal worden.

Arnoud

Het bericht De eerste schadeclaim onder de AVG is binnen, maar het is wel een rare zaak verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 12 juni 2019, 08:16
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Deventer, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry