D-Day-vlieger uit Goor geëerd met expositie

07/06
Veel zijn het er niet geweest, maar Nederlanders wáren actief tijdens operatie Overlord, de start van D-Day. Vlieger Gerrit-Jan ten Duis maakte in de nacht van 6 op 7 juni een vlucht om de invasietroepen te ondersteunen. Zijn geboorteplaats Goor eert hem nu met een expositie in het plaatselijke museum. Kinderen van de Prins Constantijnschool schreven er gedichten bij over de waarde van vrijheid.

Onthulling van het uniform van vlieger Gerrit-Jan ten Duis.

De vlucht die Ten Duis 75 jaar geleden maakte, staat duidelijk met rood aangegeven in het logboek dat is tentoongesteld. Zijn uniform is ook te zien. Het bleek aanwezig te zijn in het Nationaal Militair Museum, dat het voor de expositie uitleende.

149 Squadron

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging Ten Duis als dienstplichtig militair naar Groot-Brittannië, waar hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij de Royal Air Force. Hij werd captain bij het 149 Squadron, en ging vliegen in zware 4-motorige Short Stirling-bommenwerpers. Ook op D-Day dus. Tijdens die nachtelijke vlucht ondersteunde Ten Duis de invasietroepen en deed hij wapendroppings voor het Franse verzet. In het jaar 1944 deed Ten Duis ook nog mee aan tientallen andere gevechtsoperaties, waarvoor hij diverse Engelse en Nederlandse onderscheidingen kreeg.

Bladzijde uit logboek.

Nooit vergeten

Minister Ank Bijleveld, zelf inwoonster van Goor, opende vandaag de expositie. "Zo krijgt D-Day voor ons een gezicht", zei de minister. "Dankzij de helden van toen (en nu) leven we nog steeds in een vrij land. Dat mogen we nooit vergeten!" Samen met zoon Peter ten Duis vroeg zij daarna leerlingen van de Prins Constantijnschool naar voren om het uniform te onthullen.

In de aanloop naar de opening hadden de leerlingen Anne en Kay hun gedachten over de waarde van vrijheid in poëzie omgezet:

Wat mogen we nu blij zijn

Dat we in vrijheid leven

Daarvoor hebben in het verleden

Mensen hun leven gegeven

Was het maar zodat

vrijheid voor alle mensen geldt

maar helaas in heel veel landen

wordt vrijheid bestreden met geweld

Laten wij om die reden

vrijheid echt waarderen

vrijheid is niet vanzelfsprekend

dat moeten we elke keer weer leren

Anne en Kay kregen hiervoor als prijs toegangskaarten voor het Nationaal Militair Museum.

Expositie bezoeken

`Gerrit-Jan ten Duis, een Goorenaar in de Royal Air Force` is van 11 juni tot en met 2 augustus te bekijken in het Goors Historisch Museum aan de Stationslaan 3.

Gerrit Jan ten Duis.

Downloads

Lijst van Nederlandse vliegers bij de RAF en de FAA 1940 - 1945 In dit document vindt u een lijst van oorlogsvliegers in dienst van de Royal Air Force (RAF) en Fleet Air Arm (FAA) tussen 14 mei ...

Brochure | 15-11-2013

Datum: vrijdag 7 juni 2019, 20:59
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Helden, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry