Vanaf de late middag vanuit het zuiden onweersbuien

07/06
2019
Drie keer is scheepsrecht? De atmosfeer is vandaag niet heel veel anders dan de afgelopen dagen. Dit betekent dat de buien in potentie weer behoorlijk pittig kunnen uitpakken.

Hogedruk versus putten
Daar waar we het vorige zomerhalfjaar nagenoeg zonder buien hebben doorlopen, is het ditmaal al aan het begin van het seizoen behoorlijk prijs. Heel wat pittige buien hebben ons inmiddels gepasseerd. Er is dan ook weinig stabiele hogedrukwerking boven onze omgeving te vinden, het is juist uitermate onstabiel. Continu liggen er allerlei ‘putten’ in onze omgeving. Zo’n put is een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen die vanuit het noorden is afgezakt en die als het ware blijft rondtollen boven het noordwesten van Europa. Die put ligt nu al een tijdje boven de Britse eilanden, West Frankrijk en deels ook onze omgeving. En lijkt voorlopig niet van wijken te weten.

Onder zo’n koudeput ontstaan heel gemakkelijk lagedrukgebieden, uitgestrekte wolkenvelden en diverse buienzones. Dat heeft te maken met de temperatuurverschillen tussen vlak boven de grond (en zee) en de lucht hogerop in de atmosfeer. De kou in de hogere luchtlagen leidt tot ‘trek’ vanaf de grond (zee) naar hogerop. Op haar beurt leiden die stijgbewegingen weer tot neerslagzones.

Koufront brengt ons buien
Momenteel ligt een kern van zo’n koudeput boven het westen van Frankrijk. Aan de grond bevindt zich daardoor een lagedrukgebied boven Bretagne. Dit lagedrukgebied veroorzaakt in de westelijke helft van Frankrijk al de hele vrijdagochtend buien. Langzaam schuift de kern van het lagedrukgebied noordwaarts, via het Kanaal. Aan de voorzijde van het systeem wordt relatief warme lucht ons land ingeblazen, door de oostelijke tot zuidoostelijke wind. Tegelijkertijd rukt de voorzijde van de depressie onze kant op en zo ook het bijbehorende koufront. Het is dit koufront dat ons later vandaag onweersbuien brengt.

Hoe pittig buien uitpakken heeft met heel veel ingrediënten te maken. En uiteindelijk weet je pas vlak van tevoren wat er werkelijk op til is. Vooralsnog verwachten we dat de buien van later vandaag in lijnvorm gaan overtrekken, zware windstoten met zich mee kunnen brengen en ook onweer en lokaal hagel zullen erbij voorkomen.

Buienlijn
Eerst gaan de temperaturen vandaag fraai oplopen voor een junidag. Het wordt langs de Wadden en in Zeeland zo’n 21 tot 23 graden, verder landinwaarts gaan de temperaturen naar 24 tot lokaal 26 graden. De hoogste maxima vinden we terug tegen de Duitse grens. Ondertussen waait er een veelal matige oostelijke tot zuidoostelijke wind.

Op het moment dat de Franse buien ons land naderen, is het op het warmst van de dag. Een gunstig moment om buien pittig te laten uitpakken. De buien lijken niet of nauwelijks ‘separaat’ te ontstaan, maar vanuit het zuiden het land in te trekken, op het eerder genoemde koufront. Dit koufront ligt onder de straalstroom en krijgt daardoor extra ‘trek’ door de stevige wind op grote hoogte. De buienlijn zal vrij snel over het land schuiven en de zware windstoten (75 tot 100 km per uur) zitten aan de voorzijde van de buien. De totale buienzone zal in een uurtje of vijf van zuid naar noord trekken en ongeveer 1 uur de tijd nodig hebben om ieders regio te passeren. Tegen het einde van de avond zal de buienlijn (squall-line) het noorden van het land verlaten. Kortom, de buien lijken veel korter aan te houden dan eerder deze week.

De buien die passeren zullen wel weer tamelijk pittig zijn en her en der een wolkbreukachtig karakter hebben. Onweer en ook hagel zijn mogelijk. De buien trekken vrij snel en hebben daardoor niet veel kans om heel veel neerslag te veroorzaken. Veelal zal het gaan om 5 tot 10 millimeter, maar die ene extra zware bui kan wel het dubbele veroorzaken. Maar dat is nu juist het onzekere van deze situatie; wáár komt de zwaarste bui over? Net zoals we ook nog weinig tot niets kunnen zeggen over tornado-kansen. De atmosfeer ís heel onstabiel en er ís ook windschering.

Fotomoment?
De afgelopen dagen kwamen de buien tijdens de donkere uren. Ditmaal is het nog volop licht als de buien binnenkomen. Wie er oog voor heeft kan rumoerige en tumultueuze wolkenluchten vastleggen, mogelijk shelfclouds (wolkenkragen). Bij dit soort buien is het wel zaak om de veiligheid in acht te nemen: onweersbuien brengen altijd risico’s met zich mee. Niet alleen door de ontladingen, maar ook door de forse windvlagen die losliggende voorwerpen kan oppakken en rondslingeren. Of erger. We hebben de afgelopen week al kunnen zien tot welke schade dat kan leiden.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 7 juni 2019, 12:07
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Gelderland, Leiden, Putten, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry