Jojo weer

06/06
Wat ging het de afgelopen nachten tekeer! Zowel in de nacht naar woensdag als naar donderdag kwam het tot (regionaal zeer) zware regen- en onweersbuien. Op enkele plekken kwam het zelfs tot een windhoos (ook wel tornado), waarbij de schade enorm was. En voorlopig zijn we nog niet van de nattigheid af. De komende dagen valt vrijwel dagelijks een aantal buien, mogelijk met onweer en soms stevige windstoten. De zon laat zich echter ook geregeld zien en de maximumtemperaturen schommelen nogal, van onder 20 graden tot soms weer zomerse waarden.

Zonder dat we het eigenlijk wisten, zaten we vorig jaar rond deze tijd al midden in de zomer. Het hield toen niet op. Het bleef maar zonnig en warm, en neerslag viel er nauwelijks. De droogte was al schrijnend en dat werd in de loop van de zomer alleen maar erger. Dit jaar is dat anders. We zijn het droogteseizoen door het tekort van vorig jaar natuurlijk al ruim in de min begonnen en het is nog steeds gortdroog, maar af en toe valt nu wel neerslag. Vaak in minimale hoeveelheden, maar soms valt binnen een etmaal ook een halve maandsom. In de nacht naar donderdag kwam vooral in het westen lokaal zo’n 40 millimeter omlaag. En hoewel dit laatste hard nodig blijft, is zo’n grote hoeveelheid in korte tijd ook niet heel gunstig. De erg droge grond kan zoveel regen tegelijk niet absorberen, waardoor het gemakkelijker tot wateroverlast komt.

Verschillende luchtsoorten
En het ziet er niet naar uit dat we op korte termijn een stabielere periode tegemoet gaan. Diverse lagedrukgebieden en bijbehorende fronten weten ons land steeds te bereiken. Met het overtrekken van die fronten valt geregeld een aantal buien of wat regen, maar wordt ook steeds een andere luchtsoort aangevoerd. Het ene moment warm en vochtig, waarbij de maximumtemperatuur soms oploopt tot rond een zomerse 25 graden, maar waarin later op de dag ook gemakkelijk regen- en onweersbuien ontstaan. Het andere moment juist wat minder warme lucht, waarbij de twintig graden op veel plaatsen niet eens gehaald wordt. Het ‘tussenjasje’ moet dan weer aan.

Warm, met onweersbuien
Vrijdag stroomt met een zuidoostelijke wind, rondom een hogedrukgebied boven het oosten van Duitsland, wederom warme lucht onze omgeving in. Na een relatief koele dag als vandaag, waarbij het kwik amper 20 graden wist te bereiken en slechts een zeer lokale (onweers)bui viel, wordt het dan vrijdag ineens weer 22 tot lokaal 26 graden. De zon schijnt en de dag begint droog, maar in de middag, avond en nacht volgen meerdere stevige regen- en onweersbuien.

Stormachtige wind
Een lagedrukgebied, dat eerder boven de Golf van Biskaje lag, trekt noordwaarts richting de Britse Eilanden. Het bijbehorende koufront weet ons land wel direct te bereiken en daarop vallen in de nacht naar zaterdag de zwaarste buien, met soms ook forse windstoten. Voor en achter het front kunnen echter ook nog enkele losse buien ontstaan. Wederom een onrustige nacht dus, maar dan met ook nog eens veel wind. De kern van het lagedrukgebied trekt dermate dicht langs ons land dat de wind flink gaat aantrekken. Langs de westkust steekt achter het koufront een harde tot lokaal stormachtige wind op, kracht 7 of 8, met mogelijk zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Ook landinwaarts verloopt de nacht onstuimig, met daar windkracht 5 tot 6.

Pinksterweekend
In de loop van zaterdag neemt de wind geleidelijk af en breekt de zon weer door. Helemaal droog blijft het wederom niet, met vooral in het westen enkele buien. Eerste Pinksterdag schuift de kern van het lagedrukgebied op tot boven de Noorse Zee, waarna de luchtdruk bij ons iets omhoog gaat. Een ‘overwegend’ droge dag, met regelmatig zonneschijn, maar ook grote temperatuurverschillen. Met een zuiden- tot zuidwestenwind wordt het 20 tot 23 graden landinwaarts, terwijl het aan zee slechts 17 tot 19 graden wordt door wind vanaf zee. Tweede Pinksterdag klapt de wind om naar het noorden en hoeft alleen het uiterste oosten nog op temperaturen van 20 of 21 graden te rekenen. En u raadt het al, ook gaan er dan weer een paar buien vallen!

Datum: donderdag 6 juni 2019, 19:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry