Tornado met 5 km lang schadespoor in Rheden!

05/06
2019
MeteoGroup heeft onderzoek gedaan naar de schade in en rondom Rheden en komt tot de conclusie dat toch sprake is geweest van een tornado. De krachtige windhoos heeft een spoor van vernieling achter gelaten over een lengte van 4 tot 5 kilometer. De tornado zelf was circa 50 tot 100 meter breed.

Op basis van foto’s werd eerst gedacht aan een valwind, omdat bomen in het dorp zelf één kant op liggen. Maar vanaf de provinciale weg in Rheden richting Velp, door de weilanden, richting de Posbank, is een smal schadespoor te volgen van 50 tot 100 meter breed. Het schadespoor loopt kilometers door het bos in.

In het bos zijn enorme bomen ontworteld of afgeknapt. Soms zijn toppen uit bomen gedraaid, typische tornadoschade. De wervelwind heeft met enorme kracht ook bomen uit de grond gedraaid. De windsnelheid lag rond 150 km/u, een F1 tornado. Buiten het spoor van de tornado was geen schade. Het spoor is zelfs in de weilanden te volgen, het gras is platgeslagen en weggezogen. Iets verderop staat het gras recht overeind.

Slurf uit de wolk
Een tornado, ook wel een krachtige windhoos genoemd in ons land, is een slurf die uit een zeer zware onweersbui naar beneden komt. Dit type onweersbui noemen we supercel. Zo’n supercel komt zelden voor in Nederland en gaat vaak gepaard met grote hagelstenen, krachtige windstoten en soms zelfs met een tornado. In de VS, maar bijvoorbeeld ook in India en Bangladesh, komen supercellen met tornado’s veel vaker voor.

Deze verwoestende slurf trok gisteren dus over het Gelderse landschap. Door de grote verschillen in windsnelheid is een heel duidelijk afgebakend schadespoor achtergelaten die goed is te volgen. Mensen in het getroffen gebied nabij de Posbank vertellen de wervelwind te hebben gezien en zelfs horen aankomen. Een aankomende tornado klinkt als een trein die dichterbij komt. Inmiddels hoor je vooral veel kettingzagen.

Autoruiten door de druk gesprongen
In het dorp is de schade enorm. Mensen zijn spullen uit hun tuin kwijt, waarschijnlijk opgezogen en verderop neergekomen. Spullen die nabij de sportvelden stonden, zijn aan de andere kant van het dorp teruggevonden.

Ook veel autoruiten zijn gesneuveld, en dit kwam niet alleen door rondvliegende dakpannen. In het centrum van de tornado is de luchtdruk een stuk lager dan buiten de tornado. Toen de hoos over Rheden trok, zijn autoruiten gesprongen door het drukverschil binnen en buiten de auto.

Radarsignaal verzwakt
Tussen 22:00 en 22:40 uur was het radarsignaal duidelijk verzwakt door de zware neerslag bij de radar in Herwijnen. Omdat het precies op dat moment in Den Helder ook regende, kon de radar in Den Helder dit signaal niet goed opvangen. Op dat moment was de Belgische radar veel duidelijker dan de Nederlandse! Op 'onze' radar leken de buien in activiteit af te nemen, net op het moment dat de tornado de grond raakte in Rheden! In werkelijkheid werden de buien dus alleen maar zwaarder.

Nóg een tornado!
Net over de Achterhoekse grens, nabij Dinxperlo en Aalten, kwam het ook tot een tornado in het Duitse Bocholt. Deze was zelfs een F2 met windsnelheden van circa 200 km/u. Zelfs auto's werden omver geblazen en kwamen soms op kop neer! Ook veel huizen liepen enorme schade op.

Opnieuw noodweer op komst?
Komende nacht trekken opnieuw regen- en onweersbuien over het land, mogelijk gaan deze gepaard met hagel en zware windstoten en bovendien kan een halve maandsom aan regen vallen. Bomen die nu instabiel zijn geworden, kunnen komende nacht alsnog omvallen.

Datum: woensdag 5 juni 2019, 15:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Aalten, Bangladesh, Den Helder, Gelderland, Huizen, India, Noord-Holland, Rheden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry