Verschil van (ruim) 10 graden

03/06
Het afgelopen weekend verliep ronduit zomers, met veel zon en steeds wat hogere temperaturen. Zaterdag werd het op grote schaal al zomers warm, boven 25,0 graden, en zondag werd het bijna in het hele land tropisch warm. Het was de eerste tropische dag van het jaar en tevens de warmste 2 juni ooit gemeten, met in het Brabantse Volkel ’s middags 32,9 graden! Deze bijzondere dag werd vervolgens afgesloten met een paar stevige regen- en onweersbuien, waarna minder warme lucht onze omgeving maandag weer wist te bereiken.

De onweersbuien ontstonden in de erg warme lucht voor een naderend koufront uit. Zondagavond vielen de eerste buien in de hoek van Zeeland, met daar al flink wat onweer en soms ook forse windstoten. In de loop van de avond en nacht trokken de buien ook verder het land in en tegen de ochtend lag er nog een zeer actieve buienlijn over de hoek van Limburg en de Achterhoek. In de loop van de ochtend trokken de zwaarste buien Duitsland in en werd het bij ons rustiger. Uiteindelijk viel in de binnenstad van Maastricht de meeste regen, 16 mm.

Koufront
Vanuit het zuidwesten was toen inmiddels ook het koufront het land ingetrokken, met vooral veel wolkenvelden en soms ook een beetje regen of motregen. En daarachter zit ook de minder warme lucht, zoals de naam al aangeeft. In het oosten zit men voor het front uit nog het langste in de warmere lucht en daar wordt het maandagmiddag nog 23 graden, maar langs de westkust stroomt die koelere lucht al snel binnen en wordt het nog maar 17 of 18 graden.

Groot verschil
Ten opzichte van de dag ervoor dus op veel plaatsen een verschil van 10 graden of meer. Op Vlieland werd het zondag bijvoorbeeld ook 29,5 graden en daar wordt het maandag naar verwachting nog slechts een graad of 17. Dat scheelt toch een jas.

Warme zuidoostenwindIn de nacht naar dinsdag komt het eerdergenoemde koufront, dat dan inmiddels boven Duitsland ligt, echter weer terug onze kant op. Deze keer als warmtefront, gezien de warmere lucht dan bij ons terugkeert. De wind draait naar het zuidoosten en dinsdag overdag wordt het dan, in combinatie met ook geregeld zon, alweer op grote schaal 25 tot 28 graden. Aan de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het iets minder warm. Helemaal droog blijft het echter niet.

Onweersbuien
Na een vrij zonnige start komt in de loop van de middag vanuit het zuidwesten een actief lagedrukgebied dichterbij en gaan op het bijbehorende front enkele buien vallen, waarbij het ook tot onweer en een flinke plens regen kan komen. Maar daar vooruit kunnen in de warme lucht ook losse buien ontstaan en vooral die zouden lokaal nog steviger kunnen uitpakken met hagel en zware windstoten.

Op en neer
Met het naar het noorden wegtrekken van het lagedrukgebied, draait de wind bij ons dan weer terug naar het zuidwesten, waarna relatief koelere lucht wederom zijn intrede doet. En zo gaan we voor wat betreft de temperatuur steeds een beetje op en neer de komende tijd en het blijft wisselvallig.

Datum: maandag 3 juni 2019, 15:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Friesland, Limburg, Maastricht, Vlieland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry