Negentien premières tijdens zevenentwintigste editie van Over het IJ Festival

03/06
2019
AMSTERDAM (EZPress) - Van 5 tot en met 14 juli is de zevenentwintigste editie van Over het IJ Festival met zo`n vijftig vernieuwende en tegendraadse locatietheaterproducties op de NDMS-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Veel werk is speciaal voor het festival gemaakt op unieke locaties, zoals scheepsbouwloodsen en -hellingen op de NDSM-werf, en broedplaatsen, buurt- en kunstcentra dieper in Amsterdam-Noord. Ook in Stadsdeelkantoor Noord, Tolhuistuin, het depot van NEMO Science Museum en zelfs in een supermarkt zijn voorstellingen te zien. Over het IJ Festival heeft een belangrijke (co)producerende rol en een sterke focus op talentontwikkeling. Dit jaar werkte het festival samen met onder meer Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Voor het volledige programma en tickets voor reguliere voorstellingen, het festivalbandje en het passe-partout: zie overhetij.nl.

Premières

Over het IJ Festival 2019 is ook dit jaar een proeftuin voor nieuw locatietheaterwerk; in totaal zijn er maar liefst negentien premières te zien. Veel van deze premières zijn van gezelschappen en makers die de afgelopen jaren doorgroeiden binnen het festivalprogramma. YoungGangsters startten ooit bij Over het IJ Festival in het Zeecontainerprogramma, nu presenteren zij samen met DOX Don`t Wanna Fight: een energieke, fysieke en absurdistische dansvoorstelling over de dunne lijn tussen geweld, kunst en vermaak. La Isla Bonita is na de successen van La Lucha Libre en de solovoorstelling 06-82087445 van Luit Bakker, terug met De Managers (een productie van La Isla Bonita en Frascati Producties, in coproductie met Over het IJ Festival) over de diverse gezichten van macht. Bart van de Woestijne presenteert met In order of disappearance, een coproductie van Over het IJ Festival, Oerol en Festival Cement, een oefening in alleen zijn, waarbij de toeschouwer zich terugtrekt in een houten installatie. Ook bijzonder is Reverse Engineering van Abhishek Thapar i.s.m. Chandana Sarma; een meeslepende bordspelervaring over elektronisch afval.

Andere hoogtepunten van Over het IJ Festival 2019 zijn onder meer Bloomsbury van De Warme Winkel/Kim Karssen en Florian Myjer, Alles moet weg van mugmetdevuurvliegen/mugmetdegoudentand i.s.m. House of Nouws, ILIAS van Orkater/De Nieuwkomers: KONVOOI, Encyclopedie voor de Moderne Huisvrouw van Touki Delphine & Bernadeta Astari en Wrakstuk van Danish Blue/Productiehuis Theater Rotterdam.

Stedelijke thema`s

Veel voorstellingen spelen in op grootstedelijke thema`s en ontwikkelingen, en zijn sterk verbonden met de stad Amsterdam. Wijkmaker Massih Hutak biedt met Verdedig Noord, een productie samen met Over het IJ Festival, een activistische en kritische reflectie op de gentrificatie van Amsterdam-Noord. In My name before Naomi van DEGASTEN/Arq Psychtrauma Expert Groep/ Frascati Producties volgt het publiek in Stadsdeelkantoor Noord de lange weg die Naomi Namutebi aflegt om Nederlander te worden. Ik Was Hier van DeJong&DeWitte is een theatrale en filmische route door Tuindorp Oostzaan waarin het persoonlijke levensverhaal van één van de wijkbewoners wordt ontrafeld. In Wat we normaal niet horen gaat stand-up filosoof Laura van Dolron op zoek naar verhalen van alledaagse mensen die je normaal niet hoort. Andere festivalprogramma’s die sterk verbonden zijn met de stad zijn onder andere de Impact tour, waarin Moha inzoomt op het leven van stadswerkers, en Building Conversation in een pop-up bar op het Mosveld.

Festivalbandjesprogramma

Het Over het IJ Festivalbandje geeft tien dagen lang toegang tot zo’n dertig voorstellingen van de jongste generatie locatietheatermakers, overal in en om het festivalhart, dat zich dit jaar rondom Sexyland op de NDSM-werf bevindt. Bezoekers krijgen met het festivalbandje ook gratis toegang tot afterparties in Sexyland en voor het eerst ook korting op drinken aan de bar in het festivalhart.

Tot het festivalbandjesprogramma behoort onder meer het iconische Zeecontainerprogramma: tien mini-locatietheatervoorstellingen of -installaties in, op of om een zeecontainer. Ze zijn speciaal voor Over het IJ Festival gemaakt door jonge makers, deels aangedragen door Dood Paard, Afslag Eindhoven, Dansmakers Amsterdam, DEGASTEN, Golden Palace en HKU - MA programme Scenography.

Het festivalbandje geeft ook toegang tot vijf voorstellingen van nieuwe makers op diverse locaties op en om het festivalhart op de NDSM-werf: Sheralynn Adriaansz, Lotte Rischen, Lotte Boonstra, CHRONOS en Rita Hoofwijk. De voorstellingen komen tot stand in samenwerking met gerenommeerde gezelschappen uit heel Nederland, waaronder Likeminds, Maas, ICK en Dansmakers Amsterdam.

Ook Over het IJ Festival LAB is onderdeel van het festivalbandjesprogramma: een residentieprogramma in samenwerking met Feikes Huis, waarin locatietheatermakers in drie weken samen met het publiek nieuw werk ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van kunst en locatietheater. Deelnemende makers zijn BetweenTwoHands, Emke Idema, LIPS&KNOBEL, Tamar Blom | Wild Vlees, TB RUUT, powered by de Veenfabriek en Pink Flamingooo.

Tot slot geeft het festivalbandje toegang tot Het Atelier: een talentontwikkelingstraject van Over het IJ Festival en Oerol, waarvoor drie makers hun eigen theatertaal en een blauwdruk voor nieuw werk ontwikkelen, zowel op de NDSM-werf als op Terschelling: Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).

Specials

Het verdiepingsprogramma van Over het IJ Festival verbindt en verdiept belangrijke thema’s uit het programma. Het bestaat uit bijzondere nagesprekken en drie Specials die zijn vormgegeven door diverse kunstenaars en makers, waaronder een lezing door theatermaker en auteur Marjolijn van Heemstra, een wandelroute over de NDSM-werf door beeldend kunstenaars Bart Stuart en Klaar van der Lippe, en een avond rondom Alles moet weg van mugmetdevuurvliegen/mugmetdegoudentand i.s.m. House of Nouws in Palais Recup, een zelfbouwhuis voor circulair bouwen, ondernemen en ontmoeten in de Buiksloterham.

Kaartverkoop

Alle reguliere voorstellingen, het festivalbandje en het passe-partout zijn per direct te koop via overhetij.nl. Hier is ook het totale festivalprogramma te vinden.

//Einde bericht

Bron: Over het IJ

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 3 juni 2019, 08:38
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Eindhoven, Friesland, Houten, Noord-Brabant, Noord-Holland, Oostzaan, Rotterdam, Terschelling, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry