Daar is de zomer

01/06
2019
De eerste officiële zomerse dag van 2019 is een feit. Rond 16:20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25 graden. Het moet voor een zomerse dag minstens 25 graden zijn. Het is 230 dagen geleden, op 13 oktober vorig jaar, dat het voor het laatst zomers warm was in De Bilt. Gemiddeld is deze periode drie weken langer.

De timing is onberispelijk, want precies vandaag is de eerste dag van de meteorologische zomer. De ‘echte’ zomer begint op 21 juni, de langste dag van het jaar.

Deze eerste officiële zomerse dag van 2019 is wat aan de late kant. Gemiddeld valt de laatste officiële zomerse dag op 8 september en de eerste zomerse dag na de winter op 18 mei, wat een periode van 251 dagen oplevert. Dit keer zaten er 230 dagen tussen, maar het scheelde niet veel of we hadden een opvallend vroege eerste zomerse dag gehad. Op 24 april werd het namelijk 24,9 graden en daarmee haalde De Bilt het net niet.

Ondanks de vrij late eerste zomerse dag, is de winterperiode zonder zomerse warmte in De Bilt korter dan normaal. Dit komt omdat de laatste officiële zomerse dag van 2018 recordlaat viel, op 13 oktober. Vorig jaar was de winterperiode zonder zomerse warmte ook al korter dan normaal met 233 dagen.

Nog langer wachten in 1906
In 2013 moesten we voor het laatst langer wachten op de eerste officiële zomerse dag, namelijk tot 6 juni. In 1906 duurde het zelfs tot 18 juli. Vorig jaar viel de eerste officiële zomerse dag juist bijzonder vroeg, op 19 april. Toen werd het in De Bilt 27,4 graden en kwam weerstation Lelystad zelfs op 29,6 graden uit. Een record was dit niet, in 2007 werd het op 14 april al zomers warm in De Bilt.

Morgen tropische warmterecords
Het wordt vanmiddag al volop zomers, zo stijgt het kwik in Limburg naar 28 graden. Op de stranden koelt het in de loop van de middag snel af, door de invallende zeewind. Deze verkoelende bries maakt de hoge zonkracht extra gevaarlijk, omdat je niet door hebt dat je verbrandt. Met een UV-index 7 kun je binnen 15 minuten verbranden zonder in te smeren.

Zondag komt de temperatuur, met uitzondering van het Waddengebied, op grote schaal rond 30 graden te liggen en dit betekent een tropische dag. De kans is circa 60% dat het meteen tot een vroege officiële tropische dag komt in De Bilt. Omdat er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind staat blijft zeewind lange tijd uit op de stranden, waardoor het ook daar heet kan worden met 28 tot 30 graden.

Van korte duur
Het is allemaal een kortdurend warmte-opstootje, want na zondag kelderen de temperaturen alweer. Het wordt ook wat wisselvalliger. Komende week komt een aantal storingen voorbij, die aanvankelijk vooral in de avond- en nachtperioden voor wat broodnodige neerslag lijken te gaan zorgen. Later in de week krijgen we ook overdag met buien te maken, soms pittige exemplaren, die ook gepaard kunnen gaan met onweer.

De temperaturen blijven redelijk stabiel rond 20 graden uit komen. Dinsdag is het weer eventjes iets warmer met 25 graden in het oosten van het land. We komen dus nog steeds wat hoger uit dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar, want de gemiddelden voor de maand juni liggen om en nabij 20 graden.

Pinksteren?
Velen kijken al met een schuin oog naar het Pinksterweekend, over een week. Het is nog te ver weg om er met enige zekerheid iets over te zeggen. Maar we zien rondom het weekend wel wat pittige storingen rond ons land liggen. De eerste zou op vrijdagavond of zaterdagnacht voor stevige regen, onweer en veel wind kunnen zorgen. Daar achteraan nog wat losse buien. In de loop van Pinksterzondag volgt een nieuwe storing, zij het iets minder actief. Tussendoor zal er ook wat ruimte voor de zon zijn. Wel is het met temperaturen van 19 of 20 graden een stuk frisser dan deze dagen.

Het eerste zomerse weekend hebben we in elk geval te pakken. Uiteraard houden we alle ontwikkelingen dagelijks in de gaten.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 1 juni 2019, 18:26
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Flevoland, Lelystad, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry