Defensie in zee met grote rederij

29/05
2019
Defensie en rederij Spliethoff, 1 van Nederlands grootste rederijen, gaan nauw samenwerken. Staatssecretaris Barbara Visser bezocht vandaag in Eemshaven een schip van Spliethoff dat Defensiematerieel gaat vervoeren. De samenwerking is onderdeel van een pilot die moet leiden tot het Ecosysteem Maritieme Capaciteit. Dit samenwerkingsverband draait om innovatie, van elkaar leren, en uitwisseling van personeel en materieel.

Staatssecretaris Barbara Visser krijgt een rondleiding over het schip van Spliethoff.

Defensie moet strategisch slagvaardiger en wendbaarder worden en heeft behoefte aan maritieme transportcapaciteit. Voor de nationale maritieme sector zijn veiligheid en het kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde en gemotiveerde professionals van belang.

Doelstellingen voor het Ecosysteem Maritieme Capaciteit:

Een gezamenlijke pool met gegarandeerde en gevarieerde zeetransportcapaciteit; Profiteren van elkaars ‘best practices’ en onderscheidende kwaliteiten; Ontwikkeling van een gezamenlijk personeelsbestand voor de maritieme sector.
Het initiatief draagt tegelijkertijd bij aan de NAVO-behoefte aan strategische transportcapaciteit. Nederland loopt voorop bij het dossier militaire mobiliteit. Hierbij worden in internationaal verband stappen gezet om troepenverplaatsingen te vergemakkelijken.

Defensiematerieel rijdt het schip van Spliethoff op.

Geslaagde pilot vervoersbedrijf

De maritieme pilot volgt op de geslaagde pilot Logistiek en Personeel van de landmacht met vervoersbedrijf DSV. Hierbij deden de 2 organisaties op het land ervaring opgedaan met elkaars mensen (chauffeurs en logistiek personeel), middelen (voertuigen, trailers en warehouse) en manieren (planning, competenties, technologie). 

In aanloop naar het Ecosysteem Maritieme Capaciteit voert rederij Spliethoff 2 materieelverschepingen voor Defensie uit. Zo vervoert een zogenoemd load on/load off-schip op dit moment materieel van het vuursteuncommando terug naar Nederland vanuit Zweden.

Beide partijen gaan ook personeel uitwisselen. Spliethoff heeft een opleidingsprogramma en speciaal uitgeruste schepen waar (aspirant-)marineofficieren praktijkervaring kunnen opdoen. Aan de andere kant kunnen officieren van Spliethoff, vrijwillig, als marineofficier (reservist) worden ingezet. De nu lopende pilot maakt knelpunten en kansen inzichtelijk.

Datum: woensdag 29 mei 2019, 16:59
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry